VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

09 23. Tiltas

Dr. Ričardas Kalytis, Žemaitės literatūrinės premijos laureatas

Šiurpą kelia bedvasiai pasvarstymai apie tiltą, numetusį skaudžios praeities krūvį. “Nereikia vienus balvonus keisti kitais balvonais“. Tiltas - tai ne vien fizinis statinys, jungiantis du upės krantus. Tai didžiausias žmonijos išradimas, ilgainiui tapęs ir dvasine kategorija. Tiltas tarp tautų, tarp žemynų, tarp disciplinų... Labai blogai mes jaučiamės, kai mums nepavyksta suręsti taip reikiamo tilto tarp žmonių. Palikti palengvėjusį statinį vien kaip susisiekimo priemonę būtų skaudus praradimas. Tiltas turi kompoziciją, suderintą su postamentais, pritaikytais žmonių skulptūroms. Jas nukėlus tiltas atrodys apiplėštas. Niekaip kitaip tos žaizdos neužgydysi, kaip vienas skulptūras pakeitus kitomis. Palikti senus paminklus, sunkiai atgavus ilgai lauktą nepriklausomybę, nederėjo, kadangi jie skelbė neteisybę. Tuo labiau, šis tiltas yra mūsų svarbiausias Tiltas.

Kiekvienas paminklas kalba, tie, kurie nekalba, tie - ne paminklai. Šalmuotas, žvaigždėtas karys, laikantis paruoštą ginklą sostinės prieigose, kalbėjo apie amžiams užkariautą šį kraštą ir grasinimą kitų perėjimui per Tiltą. To meto okupanto siautėjimai buvo siaubingi: žudymai, trėmimai, kalėjimai, lageriai. O jie tą simbolį vadino “Taikos sargyboje“.

Mes žinome, kiek sunaikinimų ir kraujo pralieta 20-me amžiuje, atnaujinant kaime baudžiavą per kolchozus. Stovėjusios statulos visa tai vaizdavo kaip didžią pergalę ir išlaisvintą žmogų.

Kokias skulptūras statyti į atsilaisvinusią vietą? Nereikia statyti vadų, prezidentų, generolų skulptūrų, kad neįskaudintų jų nepalaikančių piliečių. Juolab, kad Vilnius buvo ir yra daugiatautis miestas. Reikia prisiminti tuos žmones, kurie čia gyveno, dirbo ir skleidė mūsų valstybės ir žmoniškumo idėjas. Tokių žmonių turime visose tautose.

1.Jonas Basanavičius, tautos patriarchas, didis Vilniaus patriotas, tautos žadintojas,signataras.

2.Jurij Afanasjev, profesorius, istorikas, didis Lietuvos draugas, aktyviai palaikęs mūsų atgimimą. Apdovanotas Lietuvos, Prancūzijos ir Švedijos žymenimis.

3.Mykolas Romeris, klojęs teisinius pagrindus mūsų atsikūrusioje valstybėje ir kovojęs už Lietuvos senosios sostinės atgavimą.

4.Cemechas Šabodas, legendinis gydytojas, gerbiamas visų Vilniuje gyvenusių tautų už kilnų žmoniškumą ir pagarbą gyvybei. Stovėdamas ant Tilto jis ir vėl taptų visų mylimas.

Pastaba

1.Sergejaus Kovaliovo vieta kol kas būtų tuščia, bet skulptūra paruošta ir gavus lemtingą žinią, po valandos užimtų savo vietą. Vieta laikoma paslaptyje ir negarsinama.

2.Idėjos siunčiamos Prezidentūrai, niekur neplatinamos. Būtume laimingi, jei jos būtų pageidautinos.

Atgal