VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ

06 12. ES investicijų naudą teigia pajutę 7 iš 10 gyventojų

Atlikus reprezentatyvią apklausą paaiškėjo, kad šalies gyventojai pastebi pokyčius, kuriuos kuria ES investicijos - daugiau kaip 70 proc. gyventojų teigia pajautę ES lėšomis įgyvendintų projektų naudą. Gyventojai daugiausiai teigiamų pokyčių pastebi transporto, švietimo, sveikatos srityse.
7 iš 10 gyventojų teigia asmeniškai pajutę ar greičiau pajutę ES investicijų naudą. Panašus skaičius gyventojų sutinka, kad ES lėšos prisideda prie Lietuvos gyventojų kokybės gerinimo bei padeda siekti teigiamų socialinių ir ekonominių pokyčių šalyje. 60 proc. žmonių pokyčius pirmiausia pastebi transporto ir kelių tiesimo srityje, 29 proc. - švietimo ir 27 proc. sveikatos priežiūros srityse.
Finansų ministras Rimantas Šadžius teigia, jog žmonėms pajaučiant asmeninę ES investicijų naudą, aktyvesnis tampa ir savarankiškas domėjimasis šia sritimi. „Kuo aktyviau gyventojai įsitrauks ir domėsis, kur nukeliauja ES investicijos, tuo jos visuomenei atneš didesnę naudą. Tiesa, čia labai svarbus vaidmuo tenka skaidrumo lygiui - jeigu gyventojams aktuali informacija apie ES lėšų investavimą bus lengvai prieinama, ji bus pateikta paprasta, nebiurokratiška kalba, gyventojai jaus didesnę motyvaciją aktyviau domėtis ir įsitraukti", - teigia R. Šadžius.
Apklausos duomenimis, 78 proc. gyventojų sako, jog jiems pakanka informacijos apie ES fondų investicijas Lietuvai. Daugiau kaip pusė žmonių taip pat mano, jog jiems pakanka informacijos, kad galėtų įvertinti ES lėšų skirstymo skaidrumą. Lyginant su 2013 m. rugpjūčiu, kai taip teigiančių tebuvo 36 proc., šiemet rodiklis ženkliai išaugo. Beveik pusė gyventojų ES lėšų skirstymą vertina kaip skaidrų ar greičiau skaidrų. Lyginant su apklausos rezultatais pernai, procentas išliko stabilus. Kone 6 iš 10 mano, jog ES struktūriniai fondai skirstomi efektyviai.

Atgal