VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

01.14. Ženkliai auga paslaugų kainos: sulėtėjimo nenumato

Vertindamas prekių ir paslaugų kainų pokyčius 2020 metais, finansų analitikas Marius Dubnikovas sako, kad sumažėjusią kai kurių vartojimo priekių kainą lėmė mažėjanti paklausa dėl COVID-19 pandemijos, pakitus daugelio žmonių gyvenimo būdui, bei pasiektas ES kainų vidurkis. Vis dėlto analitikas pažymi, kad šiemet galima tikėtis žymaus kainų paslaugų sektoriuje augimo.

Paslaugų, kitaip nei prekių, kainos auga žymiai

„Mūsų prekių kainos susilygino su ES vidurkiais, ir šiuo atveju jų augimo potencialo nelabai yra. Tuo labiau, kad prekes į Lietuvą gabenantys tiekėjai taip pat linkę daryti nuolaidas, nes prekių tiesiog nebėra kur dėti: gamybos apimtys yra milžiniškos (...), o parduoti kai kurias prekes, pavyzdžiui, tokias kaip avalynė ar drabužiai, dėl pandemijos darosi vis sunkiau – jų tiesiog mažiau reikia“, – teigė jis.

Kalbėdamas apie tai, ko galima tikėtis šiemet, M. Dubnikovas pažymėjo, kad didelę įtaką kai kurių prekių paklausai darys dėl pandemijos pakitęs žmonių gyvenimo būdas.

„Stebime tam tikrą darbo iš namų kultūrą, ir natūralu, kad vartojimas pasikeis į kitą pusę: mums reikės kiek mažiau vartojimo prekių, ir konkurencija tokiu atveju darys savo. Kainos greičiausiai šioje srityje ne didės, o net ir mažės“, – tikino jis.

Visgi, anot finansų analitiko, paslaugų, kitaip nei prekių, kainos auga žymiai.

„Paslaugų kainos didėja, ir žymiai. Tai yra procesas, kurį stebėsime ir šiemet, ypač, jei mums pavyks atlaikyti pandemiją. Iš tiesų 2021 metais tikriausia matysime tą pačią tendenciją: pandemija jau pakeitė pasaulį ir jį keis dar stipriau“, – sakė jis.

Paslaugų kainų didėjimą šiemet daugiausia lems vartotojų pandemijos metu sukauptos pajamos ir polinkis dosniai mokėti už karantino metu ribotas paslaugas, teigė M. Dubnikovas.

„Vartotojas bus labai linkęs dosniai mokėti už paslaugas, nes jie apskritai daug sutaupė per paskutinius kelis mėnesius. Taip pat noras išeiti ir atlikti įvairias procedūras bus milžiniškas. Paprastai, kai taip vyksta, paslaugų teikėjai yra linkę kainas pakelti. Iš kitos pusės – jiems reikia padėti, nes daug įmonių apskritai neišgyvens to laiko“, – sakė analitikas.

M. Dubnikovas teigė, kad paslaugų kainų didėjimas yra teigiamas procesas, leisiantis segmentui, teikiančiam pigesnes paslaugas, gauti gyvybiškai svarbių pajamų.

„Šiuo atveju, mano manymu, įvyks tam tikra simbiozė, nes vieni labai norės naudotis paslaugomis ir mokėti, o kitiems tiesiog yra būtina pakelti kainas. Bet kokiu atveju, tai bus geras procesas, nepaisant to, kad žmonės nemėgsta didėjančių kainų.

Įvyks paprastas dalykas: „premium“ klasės paslaugos greičiausiai nebrangs labai žymiai, labiausiai kainos augs būtent žemų kainų segmente (...). Tai leis pigesnių paslaugų segmentui gauti gyvybiškai svarbių pajamų. Tokiam šuoliui būtų reikėję ne vienerių metų. Dabar viskas įvyks labai greitai, organiškai“, – teigė finansų analitikas.

Vis dėlto jis pridūrė, kad tokiu atveju nepasiturintiems žmonėms, kurie naudojasi pigesnės klasės paslaugomis, bus sukeltas papildomas spaudimas. Kita vertus, būtent savarankiškai paslaugų sektoriuje dirbančių žmonių, kurių pajamos dažnai nekoreliuoja su minimalia mėnesio alga, pajamos turėtų augti, sakė M. Dubnikovas.

Vartojimo prekių kainos per 2020 metus sumažėjo 1,3 proc., paslaugų – padidėjo 3,9 proc., pirmadienį skelbė Statistikos departamentas.

 

 

Atgal