VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

01.07. Prezidentas: prasminga tęsti Sveikatos ekspertų tarybos veiklą

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, trečiadienį nuotoliniu būdu susitikęs su Sveikatos ekspertų tarybos (SET) nariais, Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte, sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu ir Seimo nariais, aptarė epidemiologinę situaciją šalyje bei tolesnės SET veiklos gaires.

Susitikimo pradžioje šalies vadovas padėkojo sveikatos ekspertams už per porą pastarųjų mėnesių nuveiktus darbus, visų pirma – už pateiktas 23 konkrečias rekomendacijas, kurių dalis jau buvo įgyvendintos kovoje su koronaviruso pandemija (COVID-19).

Pristatydami epidemiologinę situaciją Lietuvoje, sveikatos ekspertai konstatavo, kad šventiniu laikotarpiu koronavirusas plito lėčiau – pirmą kartą nuo lapkričio pradžios efektyvus viruso reprodukcijos dydis (Rt) ilgesnį laiką yra mažesnis už 1, taip pat stabilizavosi aktyvių užsikrėtusių asmenų skaičius. Pastaruoju metu mažėjantis teigiamų ir visų atliktų viruso testų santykis taip pat teikia vilčių dėl tolesnės pandemijos eigos. Tai lėmė sugriežtintos karantino priemonės ir gyventojų mobilumo pokyčiai.

Kita vertus, ekspertai pabrėžia, kad šventiniu laikotarpiu sumenkęs testavimas galėjo iškreipti duomenis, todėl ypač svarbios bus kelios artimiausios savaitės, kai testavimas turėtų suintensyvėti.

Taip pat atkreiptas dėmesys, kad per didžiąsias metų šventes hospitalizuojamų COVID-19 ligonių dalis sumažėjo nuo 5 iki 3,7 proc., tačiau tuo pat metu dar kiek išaugo dalis pacientų, kuriems prireikia deguonies kaukių ar dirbtinės plaučių ventiliacijos.

Susitikime taip pat aptartos problemos, susijusios su COVID-19 viruso laboratorine diagnostika. Sveikatos ekspertai pabrėžė, kad, išlaikant dideles testavimo apimtis, būtina užtikrinti jo kokybę, visų pirma – laboratorijose vykdomus diagnostinius protokolus verifikuoti iki pradedant juos taikyti praktikoje. Atkreiptas dėmesys, kad Lietuvoje verifikavimo procedūra iki šiol nėra detaliai reglamentuota, todėl tą būtina padaryti artimiausiu metu.

SET vertinimu, taip pat reikalinga užtikrinti šalies laboratorijų išorinio kokybės vertinimo procedūrą, pasitelkiant tokios paslaugos teikėją iš užsienio. Tikslinga vykdyti nuolatinę testavimo rezultatų laboratorijose stebėseną, ieškant galimų nukrypimų, taip pat užtikrinti sklandų reagentų pirkimą ir viruso mėginių paėmimo kokybės kontrolę.

Ekspertai taip pat pakartojo rekomendacijas kiek galima skubiau pradėti naudoti greituosius antigeno testus, kurie galėtų užtikrinti žymiai operatyvesnį užsikrėtusių asmenų identifikavimą. Taip pat svarbu užtikrinti COVID-19 viruso pilno genomo analizę Lietuvoje, vykdyti plataus masto serologinį testavimą, siekiant įvertinti infekcijos išplitimo ir visuomenės persirgimo COVID-19 mastą.

Kalbėdamas apie būsimus SET veiklos pokyčius, Prezidentas pabrėžė, kad būtina suderinti įvairių ekspertinių grupių kryptingas ir nesidubliuojančias pastangas siekiant vieningo tikslo – pandemijos suvaldymo.

„Noriu pabrėžti, kad Jūsų indėlis priimant sprendimus yra be galo svarbus. Tarybos veiklą prasminga tęsti koncentruojantis į svarbius ilgesnio laikotarpio, strateginius pandemijos valdymo ir jos sąlygojamų nepageidaujamų pasekmių mažinimo klausimus“, – sakė šalies vadovas.

Sutarta, kad Prezidento inicijuotos SET veikloje iki šiol spręstus operatyvius, einamuosius klausimus keis ilgesnės perspektyvos moksliniai klausimai. Ekspertai toliau teiks Prezidentui nepriklausomą, su pandemija susijusią analizę, tačiau dirbs mažesniu intensyvumu – rinksis kas dvi savaites, taip pat prieš kiekvieną Europos Vadovų Tarybos susitikimą, kuriame bus diskutuojama COVID-19 klausimais. Numatyta ateityje derinti Prezidento ir Vyriausybės ekspertų grupių darbotvarkes.

Prezidento komunikacijos grupė

 

 

Atgal