VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

01.03. Nuo 2021 m. 35 proc. didinami pradedančiųjų mokslininkų atlyginimai

Siekiant pritraukti daugiau talentingo jaunimo rinktis mokslininko karjerą, nuo 2021 m. sausio 1 d.  pradedančiųjų mokslininkų atlyginimai kils vidutiniškai 35 proc.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai inicijavus Mokslo ir studijų įstatymo keitimą, nuo 2021 m. sausio 1 d.  jaunesniųjų mokslo darbuotojų pareiginės algos koeficientų ribos padidintos taip, kad jų pareiginė alga, atskaičius mokesčius, nebebus mažesnė nei 2-4 metų doktorantams teikiama parama, tai yra 880 Eur.

 

Numatoma, kad valstybiniuose mokslinių tyrimų institutuose ir aukštosiose mokyklose dirbančių jaunesniųjų mokslo darbuotojų ir asistentų pareiginė alga, palyginti su 2020 m., kils preliminariai 412 Eur bruto, 234 Eur neto.

 

„Šiuo metu pradedantiesiems tyrėjams karjeros pradžia Lietuvoje nėra patraukli – pradėjus mokslinį darbą institute, jų atlyginimas dažnai yra mažesnis nei doktoranto stipendija. Esant tokioms sąlygoms, Lietuvos mokslo institucijoms sunku konkuruoti dėl talentingo jaunimo. Pradedančiųjų tyrėjų atlyginimų kėlimas padės šią spragą užtaisyti,“ – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė, inicijavusi pradedančiųjų mokslininkų atlyginimų didinimą.

 

Iki šiol jaunesniojo mokslo darbuotojo pareiginė alga bruto buvo 952–1202 Eur, neto – 643–785 Eur. Nuo 2019 m. sausio 1 d. padidinus doktorantų stipendijas, susiduriama su situacija, kai pabaigus doktorantūros studijas ir pradėjus dirbti, pajamos sumažėja, nes jaunesniojo mokslo darbuotojo pareiginė alga neto yra mažesnė nei 2-4 metų doktorantams teikiama parama, kuri 2021 m. sieks 880 Eur.

 

Iš viso asistentų ir jaunesniųjų mokslo darbuotojų algoms valstybiniuose mokslinių tyrimų institutuose ir aukštosiose mokyklose didinti 2021 m. valstybės biudžete skirta 5,2 mln. Eur.

 

XVIII-osios Vyriausybės programoje numatyta sudaryti sąlygas pritraukti talentingus užsienyje ir Lietuvoje gyvenančius jaunuosius mokslininkus.

 

Atgal