VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

05.29. Kad vaiko pinigai pasiektų visus vaikus

Ramūnas Karbauskis

 

Iki šiol tvarką, kaip panaudojami vaiko pinigai nustatė kiekviena savivaldybė atskirai. Teko pripažinti ir apgailestauti, kad ne visos savivaldybės rūpinosi, jog gaunamų pinigų tėvai nepragertų ar neturėdami socialinių įgūdžių neiššvaistytų. Dauguma savivaldybių iki šiol rinkdavosi dalį vaiko pinigų socialinės rizikos šeimoms išmokėti pinigais – iki 50 procentų, o likusius pinigus pervesdavo į socialines korteles ir padėdavo šeimoms apsipirkti maisto produktais. Tad dažni atvejai, kai vaiko pinigai vaikų net nepasiekė.

O mus svarbu, kad vaiko pinigai būtų panaudoti vaikų poreikiams. Vaiko pinigai siekia 60 eurų vaikui auginantiems vieną ar du vaikus, 100 eurų – daugiavaikėms šeimoms, auginančioms neįgalų vaiką, taip pat skurdžiai gyvenančioms šeimoms. Vaikus turės pasiekti ir vienkartinės išmokos, kurios bus skiriamos iš kovos su koronaviruso pasekmėmis paketo.

Seimas priėmė sprendimą įvesti vienodą tvarką mokant vaiko pinigus socialinės rizikos šeimoms. Nuspręsta, jog nuo birželio 1 d. socialinės rizikos šeimoms vaiko išmokos būtų teikiamos socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatyta tvarka. Išmokos pasieks vaikus apmokant vaikų išlaikymo išlaidas ikimokyklinėse įstaigose, apmokant neformaliojo vaikų švietimo paslaugų išlaidas, apmokant vaikų maitinimo išlaidas mokyklose ar dienos centruose, maisto produktais, drabužiais, avalyne, higienos reikmenimis ir kitais vaikams būtinais daiktais, socialinėmis paslaugomis, socialinėmis kortelėmis, skirtomis pirkti maisto parduotuvėse ar kitomis panašiomis priemonėmis.

 

Atgal