VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

02.15. Pašilių stumbryne priglaustas stumbriukas neišgyveno

Panevėžio regioninio padalinio Pašilių stumbryne sausio pradžioje priglaustas stumbrės jauniklis neišgyveno. Apie šiandien aptiktą nugaišusį stumbriuką VĮ Valstybinių miškų urėdijos specialistai informavo Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą, Aplinkos apsaugos departamentą bei stumbriuką prižiūrėjusį veterinarą.

„Kadangi stumbrai savo jauniklius akylai saugo net iki dviejų metų, vos dviejų mėnesiui stumbriukui, likusiam vienam be mamos, adaptuotis ir išgyventi labai sudėtinga. Stumbriukas jau kurį laiką jautėsi prastai, vengė maisto, atrodė vangus. Dar svarstėme galimybę perkelti jį į aptvarą su kitais stumbrais ir stebėti, ar jo savijauta, atsidūrus šalia kitų stumbrų, pagerės. Visgi nusprendėme, jog yra pernelyg didelė rizika, kad suaugę stumbrai nepriims į bandą svetimo jauniklio. Taigi situacija buvo tikrai sudėtinga“, - sakė Valstybinių miškų urėdijos Panevėžio regioninio padalinio vadovas Giedrius Bronušas.

 

Pasimetęs vienišas jauniklis atklydo į vieną iš Panevėžio rajone Iciūnų kaime esančių vienkiemių. Išvydęs prie sodybos besisukiojantį stumbriuką, vietos gyventojas apie tai informavo Rytą Papšį ir Artūrą Kibišą, kurie įgyvendina Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos projektą dėl laukinių stumbrų perkėlimo į kitus Lietuvos regionus. Jie stumbriuką laikinai globai pristatė į Pašilių stumbryną ir taip pat prižiūrėjo.  

 

Šiuo metu Pašilių stumbryne gyvena 25 stumbrai – 15 patinų ir 10 patelių, tarp jų - 6 jaunikliai. Stumbrų patelės jauniklius veda kas antrus metus, kasmet jų būna nuo vieno iki keturių. Praėjusiais metais Pašilių stumbryne gimė šeši jaunikliai. Iš viso nuo stumbryno, praėjusiais metais minėjusio 50 metų jubiliejų, įkūrimo jame gimė 180 jauniklių.

 

 

Atgal