VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

02.08. Buvusiam “Lietuvos aido” darbuotojui Vytautui Petrui Vaitkui – tik 80!

 

Vytautas Žeimantas

Vilniuje, jaukiuose Žurnalistų namuose buvo prasmingai paminėta žurnalisto Vytauto Petro Vaitkaus 80-mečio sukaktis. Vakarą vedė Lietuvos žurnalistų sąjungos Senjorų klubo pirmininkas Ipolitas Skridla. Gausiai susirinkę kolegos žurnalistai, jubiliato bičiuliai, buvę bendradarbiai, vandensvydininkai kalbėjo apie kolegos Vytauto Petro kūrybinį kelią, nuveiktus darbus žurnalistikoje, Lietuvos sporte.

"Kolega Vytautas ir dabar yra aktyvus Lietuvos žurnalistų sąjungos narys. Jis ne tik dalyvauja mūsų renginiuose, bet ir padeda juos organizuoti. Džiaugiuosi, kad turime tokių aktyvių žurnalistų sąjungos narių," - sakė LŽS Senjorų klubo pirmininkas Ipolitas Skridla.

Vytauto Petro Vaitkaus tėvai prieš karą gyveno Klaipėdoje. Mūsų uostamiestį užgrobus hitlerininkams, jiems, kaip lietuviams, teko palikti Klaipėdą. Apsigyveno Kaune, kur netrukus 1940 metų sausio 26 dieną ir gimė Vytautas Petras. Po karo jo tėvai vėl sugrįžo į pajūrį, į Klaipėdos rajoną. Apsigyveno Gargžduose. Čia Vytautas Petras 1957 metais baigė vidurinę mokyklą, čia pamilo ir sportą.

Aukštojo mokslo jis siekė Vilniaus universiteto Istorijos-filologijos ir Finansų-kredito fakultetuose, kur įgijo istoriko (1962), vėliau neakivaizdžiai ir ekonomisto (1977) specialybes. Dirbo įvairų administracinį darbą. Kolega Vytautas Petras nuo jaunystės aktyviai sportavo. Žaidė Vilniaus vandensvydžio rinktinėje, "Delfino" komandoje (1958-1968). Tris kartus buvo Lietuvos vandensvydžio čempionas (1959, 1964, 1965). Jis buvo ir Lietuvos spartakiados vandensvydžio varžybų (1959), Lietuvos vandensvydžio taurės (1965) laimėtojas. Tapo vienas iš geriausių vandensvydininkų Lietuvoje.

Vytautas Petras Vaitkus (sėdi trečias iš dešinės) su kolegomis ir draugais

LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė įteikė LTOK garbės ženklą "Už nuopelnus"

"Vytautas tris metus buvo Lietuvos vandensvydžio rinktinės narys, su ja dalyvavo 1963 metų SSRS tautų spartakiadoje. Turėjo gerą smūgį. Mes jį vadinome "Geležine ranka", -  sakė kaunietis, ilgametis Lietuvos vandensvydžio rinktinės narys, daugkartinis Lietuvos vandensvydžio čempionas Jonas Čirūnas. - Vytautas daug padėjo vandensvydžio sporto plėtrai ir tada, kai daugiau kaip dešimt metų  buvo Lietuvos vandensvydžio federacijos generalinis sekretorius. Jis aktyviai bendradarbiavo "Sporto" laikraštyje, kitur propagavo vandensvydį".

Apie kolegos Vytauto Petro pasiekimus vandensvydyje kalbėjo ir Kaune veikiančio Lietuvos sporto muziejaus direktorius Pranas Majauskas.

Taip, per sportą kolega Vytautas Petras įsitraukė ir į žurnalistiką. Iš pradžių rašė apie vandensvydį, vėliau ir miestų valdymo, ekonomikos, pramonės, kitomis temomis. 1972 metais jis buvo priimtas į Lietuvos žurnalistų sąjungą.

1987-1991 metais kolega Vytautas Petras buvo žurnalo "Kooperatininkas" vyriausiasis redaktorius. Rašė apie vartotojų kooperacinį judėjimą, Lietuvos kaimo, prekybos problemas. Čia sukauptas patyrimas jam gerokai padėjo, kai kartu su kolega Vytautu Petru apsiėmėme ir parašėme knygą "Lietuvos vartotojų kooperacija: nuo pirmųjų žingsnių iki 2000 metų". Tai buvo pirmoji monografija, kurioje buvo išsamiai, nuo pirmųjų kooperacijos žingsnių aprašyta visą Lietuvos vartotojų kooperacijos istorija.

Nuo 1991 metų kolega Vytautas Petras buvo laikraščio "Vakarinės naujienos" vyr. redaktoriaus pavaduotojas. Jau išėjęs į pensiją, ilgai dar dirbo laikraščio "Lietuvos aidas" korespondentu.

"Su Vytautu buvo gera bendrauti dirbant "Lietuvos aide". Šalia jo galėjai dažnai sutikti disidentą Antaną Terlecką, rašytojus Adolfą Strakšį, Jeronimą Laucių, žurnalistą, poetą Antaną Andrijoną, istoriką Sigitą Jegelevičių, kitus mūsų laikraščio autorius," - sakė "Lietuvos aido" korespondentė Loreta Nikolenkienė.

"Džiugu, kad kolega Vytautas sutiko dalyvauti "Versmės" leidyklos rengiamoje kraštotyrinėje ekspedicijoje Gelgaudiškyje. Jo surinkta medžiaga gražiai papildė 2011 metais "Versmės" išleistą dvitomį "Gelgaudiškis", - sakė monografijos "Gelgaudiškis" sudarytojas ir redaktorius Antanas Andrijonas.

Kolegos Vytauto Petro veikla yra gražiai įvertinta Kūno kultūros ir sporto departamento aukso medaliu "Už nuopelnus Lietuvos sportui" (2010), ir Garbės ženklu už vandensvydžio sporto plėtrą (2015).

2015 metais kolega Vytautas Petras už žurnalisto profesinio vardo prestižo stiprinimą ir garsinimą asmeniniu pavyzdžiu buvo apdovanotas medaliu "Už nuopelnus žurnalistikai".

80-mečio proga jubiliatas buvo pagerbtas ir Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete. LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė jam įteikė LTOK garbės ženklą "Už nuopelnus".

Kolega Vytautas Petras ir dabar nepalieka žurnalisto plunksnos, dalyvavo "Versmės" rengiamose kraštotyrinėse ekspedicijose Plokščiuose, Neringoje, skelbia straipsnius "Lietuvos aide", LŽS internetiniame laikraštyje www.lzs.lt, kitur. Aktyviai domisi ir sportu, kol leido sveikata dalyvavo vandensvydžio veteranų varžybose, žaidė lauko tenisą.

Sveikiname kolegą Vytautą Petrą su gražiu jubiliejumi.

 

Atgal