VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

08.27. Minint Baltijos kelio 30-metį Baltijos valstybių signatarai priėmė pareiškimą

Rugpjūčio 23 d., penktadienį, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubas, Latvijos Gegužės 4-osios Deklaracijos klubas ir Estijos Rugpjūčio 20-osios klubas priėmė šį pareiškimą:

„KREIPIMASIS

 

Minime 80 metų, kai 1939 m. rugpjūčio 23 d. buvo pasirašytas nacistinės Vokietijos ir SSRS nepuolimo sutartis bei slaptieji protokolai, vadinami Ribentropo-Molotovo paktu. Dvi agresyvios valstybės pasidalino Rytų Europą. Sovietų Sąjunga 1940 m., naudodamasi paktu, okupavo ir aneksavo Estiją, Latviją ir Lietuvą. Prasidėjo represijos prieš taikius gyventojus, sovietizacija, masiški žmonių trėmimai ir žudymai.

Minime ir kitą sukaktį, kai prieš 30 metų Liaudies frontų Estijoje, Latvijoje ir Sąjūdžio Lietuvoje pakviesti virš 2 mln. šių šalių gyventojų 1989 metų rugpjūčio 23-iąją, minėdami Stalino-Hitlerio suokalbio 50-ąsias metines, susikibę rankomis gyva grandine sustojome Baltijos Kelyje. Kuris sujungė trijų Baltijos šalių sostines – Vilnių, Rygą ir Taliną, tuo parodant vienybę ir susitelkimą savo siekiams ir požiūriui į Molotovo-Ribentropo pakto pasekmes mūsų valstybių likimui bei pareiškiant norą būti laisvais.

Šiandien mes laisvi. Mūsų šalys, veikiančios laisvės ir demokratijos principais, pripažintos pasaulio šalių bendruomenės, yra įvairių pasaulio tarptautinių organizacijų nariais. Daug stabilumo ir saugumo Estijai, Latvijai ir Lietuvai suteikė 2004 m. joms įstojus į NATO ir Europos Sąjungą bei 2007 m. į bevizę Šengeno erdvę. Būti laisviems ir saugiems, laisvai keliauti, gyventi ir dirbti bet kurioje šalyje, šiandien tapo norma ir įprastu reiškiniu. Pasitenkinimas, perteklius, laisvalaikio šurmulys tapo mūsų kasdienine rutina. Bet pasaulyje neramu: vyksta kova dėl išteklių ir įtakos sferų. Pasaulyje atotrūkis tarp turtingųjų ir skurstančių šalių didėja, socialinė įtampa auga. Nerimas kyla dėl klimato kaitos padarinių.

Mes, Estijos, Latvijos ir Lietuvos pirmieji demokratiškai išrinkti parlamentarai, atvedę savo šalis į nepriklausomybę, su nerimu stebime pasaulyje vykstančius įvykius. Šiandien vėl girdime siūlymus pasidalyti pasaulį įtakos sferomis, kyla nauja ginklavimosi banga, bandoma netgi paveikti demokratiškai vykstančius rinkimus.

Minėdami šias datas mes kreipiamės į Estijos, Latvijos ir Lietuvos piliečius ir ypač jaunimą, Molotovo-Ribentropo paktas – tai šėtoniško suokalbio pavyzdys, kurio pasekmes tebejaučiame ir šiandien. Nebūkite abejingi savo šalyse vykstantiems procesams, būkite aktyvūs savo šalies piliečiai. Būkite budrūs ir visomis išgalėmis saugokite ir ginkite iškovotą laisvę. Tik laisvas žmogus jaučia gyvenimo pilnatvę ir yra laimingas. Estijos, Latvijos ir Lietuvos ateitis yra Jūsų rankose. Tai yra pagrindinė Baltijos kelio pamoka, kurią turite išmokti ir Jūs.

 

Estijos Rugpjūčio 20-osios klubo prezidentas Ants Veetõusme

Latvijos Gegužės 4-osios Deklaracijos klubo prezidentė Velta Čebotarenoka

Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė

 

 

Atgal