VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

06.30. Pasaulio lietuvių metais – rūpestis dėl užsienio lietuvių archyvų išsaugojimo

Birželio 26 d., Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje lankėsi Australijos lietuvių bendruomenės Krašto valdybos pirmininkas Antanas Čibiras. Susitikime su Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktore Jolanta Budriūniene svečias pristatė bendruomenės veiklos kryptis, ypatingą dėmesį kreipdamas į Australijos lietuvių dokumentinio paveldo išsaugojimo problematiką. A. Čibiras sakė, kad buvo ir lieka labai svarbi bendruomenės misija ir pastangos vienyti įvairių kartų skirtingu metu į Australiją emigravusius lietuvius ir jų palikuonis, telkti juos savosios bendruomenės istorijos liudijimų išsaugojimo veikloms.

Antanas Čibiras ir Jolanta Budriūnienė | lnb.lt nuotr.

Apžvelgdama ilgamečio bendradarbiavimo su Australijos lietuvių bendruomene ir atskirais jos nariais rezultatus, J. Budriūnienė pasidžiaugė glaudžia partneryste ir formuojant Nacionalinės bibliotekos publikuotų dokumentų archyvą, ir vykdant dokumentinio paveldo skaitmeninimo projektus. Buvo pažymėta, jog 2010-2012 m. vykdant Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamą projektą „Virtualios elektroninio paveldo sistemos plėtra“, Nacionalinė biblioteka suskaitmenino ir pateikė vartotojams portale epaveldas.lt didžiausių Australijos lietuvių laikraščių „Mūsų pastogė“, „Tėviškės aidai“, žurnalų „Lithuanian papers“, „Baltic news“ archyvinius turinius.

Australijos lietuvių bendruomenės pirmininkas sakė, kad ir ateityje, bendradarbiaujant su Nacionaline biblioteka, bus vystomi nauji skaitmeninimo projektai, siekiant suskaitmeninti ir pasiūlyti vartotojams naudotis dabar Australijoje saugomais lietuvių bendruomenės  paskelbto ir rankraštinio paveldo archyvais. Pašnekovai sakė, jog archyvų tvarkymo, tolesnio jų saugojimo sprendimų priėmimui ypatinga atida ir pagarba turi tekti Australijos lietuvių bendruomenės narių nuomonei.

Atgal