VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

05.25. Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje rastų šimtų palaikų likimu rūpinsis speciali komisija

Vakar gavusi informaciją iš Krašto apsaugos ministerijos apie Lietuvos kariuomenės KOP Aviacijos bazėje rastus, įtariama, Antrojo pasaulinio karo aukų palaikus, kurių skaičius gali siekti apie septynis šimtus, Šiaulių miesto savivaldybė imasi pirmojo darbo – sudaryti specialią komisiją, kuri spręstų, ką su radiniu daryti. Palaikai buvo rasti Zokniuose įsikūrusioje Aviacijos bazėje, atliekant infrastruktūros vystymo darbus, įrengiant krovinių pakavimo aikštelę.

Radinio iššūkiu nelaiko

Šiaulių miesto savivaldybės mero pavaduotojas Domas Griškevičius šiandien patvirtino, kad vakar buvo gauta informacija iš Krašto apsaugos ministerijos apie Lietuvos kariuomenės KOP Aviacijos bazėje vykdomų infrastruktūros pagerinimo ir remonto darbų metu rastus, įtariama, Antrojo pasaulinio karo aukų palaikus. Pirminiais duomenimis, minėtoje vietoje gali būti palaidota iki septynių šimtų asmenų.

Savivaldybė žada įstatymo numatyta tvarka sudaryti specialią komisiją, į kurią bus pakviestos deleguoti savo atstovus įvairios ministerijos, Genocido ir rezistencijos centras, Kultūros paveldo departamentas ir kitos institucijos.

Lietuvos kariuomenės KOP Aviacijos bazės vadas plk. ltn. A. Matutis (A Rutkausko nuotr.)

„Visi kartu susėdę spręsime, ką šiuo atveju daryti, kokius sprendimus priimti. Kol kas konkrečių detalių pasakyti negalime, nes patys dar neturime visos informacijos“, – sakė Šiaulių miesto savivaldybės mero pavaduotojas Domas Griškevičius.

Anot jo, reikės visų reikiamų institucijų dėmesio, o įstatyme numatyta, kad teritorijos, kurioje yra randami palaikai, savivaldybė ir turi inicijuoti pirmąjį žingsnį – sudaryti specialią komisiją.

„Krašto apsaugos ministerija mūsų ir prašo tai padaryti. Tai natūralu. Vyks bendradarbiavimas ir šie klausimai ilgainiui bus sprendžiami“, – teigė mero pavaduotojas.

Kol kas niekas nesiryžta tvirtai pasakyti, ar Šiaulių miestui teks iššūkis perlaidoti galimai apie septynis šimtus karo aukų palaikų. Dar neaiški ir galima perlaidojimo vieta, taip pat – iš kokių lėšų tai būtų atliekama.

„Norint priimti kokį nors sprendimą, reikia pirmiausia susirinkti informaciją, ją žinoti. Na, o, kaip minėjau, komisijoje bus įvairių institucijų atstovų ir šie klausimai – tiek finansavimo, tiek tie, kur jie galėtų būti perlaidojami, tikrai bus sprendžiami. Juo labiau, pirmiausia reikia išsiaiškinti, kokie ten yra palaikai, kokios šalies ar šalių atstovai ten palaidoti. Tai yra ateities klausimai. Šiandien galime pasakyti vieną dalyką – kad bus sudaroma grupė ar komisija, kuri, turėdama šią informaciją ir visiškai disponuodama duomenimis, galės ilgainiui priimti sprendimus“, – kalbėjo D. Griškevičius.

Pasak mero pavaduotojo, Šiaulių miesto savivaldybei šių palaikų klausimas nėra išskirtinis, nes tokios patirties jau turėta ir ne kartą.

„Žinome, kad Antrojo pasaulinio karo metais Šiauliai buvo fronto linijos dalis ir čia vyko daug mūšių. Palaikų yra randama ne pirmą kartą. Aš manau, kaip iki šiol pavyko šiuos klausimus išspręsti, taip ir pavyks šį kartą“, – pokalbį su žurnalistais baigė mero pavaduotojas.

Planavo įrengti krovinių pakavimo aikštelę

Pats Lietuvos KOP Aviacijos bazės vadas pulkininkas leitenantas Antanas Matutis žurnalistams sakė, kad vietoje, kurioje rasti palaikai, pagal Aviacijos bazės vystymo planus turėjo atsirasti nauja krovinių pakavimo aikštelė su nuotekų surinkimo vamzdynais ir t. t. Tokiam statiniui tai priklauso.

„Praeitais metais pradėjus darbus, pajudinus žemės grunto paviršinį sluoksnį, birželio mėnesio pabaigoje buvo rastos pavienės palaikų dalys. Buvo vykdomos toliau visos procedūros: informuota policija, perduota informacija kitoms institucijoms. Kadangi buvo rastos pavienės palaikų dalys, darbus buvo leista vykdyti toliau“, – pasakojo bazės vadas.

Tačiau palaikų buvo randama vis daugiau, todėl nuspręsta darbus stabdyti ir imtis pirminių archeologinių tyrimų, kad būtų nustatyta, kokie tai palaikai ir kokio dydžio teritorijoje jie buvo palaidoti.

„Kol kas, kiek pirminiai tyrimai parodė, tai yra apie 12 arų plotas. Tikslaus palaikų skaičiaus, žinoma, nežinome. Tai bus aišku po detalesnių tyrimų, bet realiai tai yra apie 70–80 palaidojimo duobių. Yra pavienių, yra masinių. Palaikų skaičius gali būti iki 700“, – teigė A. Matutis.

Vado teigimu, karo metais Aviacijos bazės teritorijoje, būtent šioje vietovėje, pagal turimus brėžinius nebuvo jokios infrastruktūros, tačiau pokariu ji buvo vystoma.

„Dalis teritorijos buvo betonuota ar asfaltuota, dalis buvo paprastas gruntas. Tai informacijos, kad tai galėjo būti pažymėta vietovė kaip palaidojimo, jokios nebuvo nei pas Lietuvos kariškius, nei kitose institucijose“, – sakė A. Matutis.

Vado tikinimu, manoma, kad palaikai yra Antrojo pasaulinio karo laikotarpio. Ar tai kariai, ar civiliai – tiksliai nežinoma.

Pasak vado, aikštelei jau yra numatytas plotas, ji yra perkelta į kitą vietą šalia. Vietomis sukeisti du objektai, turintys panašią paskirtį. Palaikų atradimas bazės veiklai kol kas įtakos nedaro.

 

Atgal