VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

05.17. Tradicija tapęs tarpukario pasieniečių atminimo pagerbimas Linkmenyse

Vida Šimkavičienė

 

Beveik prieš metus Linkmenyse (Ignalinos r.) vyko didžiulė šventė, tarpukario pasieniečių palikuonių susitikimas, kurio metu buvo pagerbtas pirmųjų pasieniečių atminimas. Renginio metu ne kartą buvo išsakyta mintis, kad pirmųjų pasieniečių atminimo pagerbimas būtų ne vienkartinė akcija, o taptų tradicija.

Šių metų balandžio 27 dieną į Linkmenis vėl susirinko miestelio gyventojai, tarpukario pasieniečių palikuonys, garbūs svečiai, norintys pagerbti šviesų pasieniečių atminimą. Šventė prasidėjo šv. Mišiomis Švč. Trejybės bažnyčioje. Mišias už Linkmenų kraštą ir pirmuosius pasieniečius aukojo Ignalinos Švč. Mergelės Marijos Gimimo parapijos vikaras kunigas Stanislavas Valiukevičius. Kunigas pasveikino visus susirinkusius su šia gražia, tapusia jau tradicine, švente ir prašė Dievo malonės pirmųjų pasieniečių šeimoms ir dabar tarnaujantiems pasieniečiams. Po to pristatė mišių metu giedosiantį chorą – Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų chorą „Aidas“. Vos tik užgrojo vargonai ir pasigirdo pirma giesmė, atliekama choro, visi esantys bažnyčioje atsisuko į vargonų pusę ir nustebę bei sužavėti klausėsi dviejų dešimčių vyrų balsų. Pasibaigus šv. Mišioms visi plojo puikiai giedojusiam chorui.

Po mišių šventė tradiciškai persikėlė prie pernai Vasario 16-ąją, minint Lietuvos nepriklausomybės 100-ąsias metines, atidengto ir pašventinto paminklo  pasieniečiams, saugojusiems demarkacinę liniją su Lenkija. Šalia paminklo išsirikiavę uniformuoti choro „Aidas“ vyrai sugiedojo Lietuvos himną.

Renginio dalyviai

Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“

Ąžuoliuką sodina policininko Igno Girčio anūkas Andrius Dagys ir Antano Žilėno sūnus Mindaugas 

Ignalinos rajono savivaldybės meras Justas Rasikas

Iš kairės: Antanas Žilėnas, Justas Rasikas, Gintautas Kindurys, Artūras Jatulis, Gražina Mackonienė ir Jonas Alekna

Birutė Raginytė-Žemaitienė

Antanas Burokas, Viktorija Lapėnienė ir Juozapas Jakštas

Šventės akimirkos. Povilo Šimkavičiaus nuotraukos

Renginio vedėjai − Linkmenų seniūnas Jonas Alekna ir Ignalinos rajono savivaldybės darbuotoja Gražina Mackonienė pasveikino susirinkusius pagerbti pirmųjų pasieniečių atminimo, taip pat paminėti Lietuvos pasienio policijos 95-ių metų sukakties. Vedėjai papasakojo šio krašto istorinius faktus, pasienio policijos atsiradimo istoriją, priminė kaip per Linkmenis ėjusi Lietuvos ir Lenkijos demarkacinė linija padalino miestelį į dvi dalis, kaip bažnyčia,deja, liko ne Lietuvos pusėje, kaip buvo slopinama lietuvybė. Tik 1939 m. šis kraštas buvo grąžintas Lietuvai.

Žodis buvo suteiktas šio renginio organizatoriui Antanui Žilėnui, išsamiai tyrinėjusiam šio unikalaus krašto istoriją, pernai išleidusiam dviejų dalių knygą „Parubežys ir parubežiniai“. A. Žilėnas pasidžiaugė, kad pirmųjų pasieniečių pagerbimo šventė tapo tradicine, suburiančia pasieniečių palikuonis, kad malonu matyti tiek dalyvavusius ankstesnėse šventėse, tiek naujai atvykusius. Pasak kalbėjusio, tauta, gerbianti savo praeitį, turi ateitį, o be istorijos nėra ateities. A. Žilėnas padėkojo buvusios kadencijos Ignalinos rajono valdžiai, Linkmenų seniūnui už pagalbą pastatant paminklą  pasieniečiams, išsakė mintį, kad būtų labai gražu, kad Utenos, Molėtų rajonų valdžios iniciatyva būtų įamžintas ir vadovavusio beveik 17 metų Utenos pasienio barui Antano Juodžio atminimas.

Toliau kalbėjo naujai išrinktas Ignalinos rajono meras Justas Rasikas. Jis padėkojo visiems tiems, kurie puoselėja tradicijas. Padėkojo pirmiesiems ir dabar tarnaujantiems pasieniečiams, kurių pasiaukojančio darbo dėka galima jaustis ramiai ir saugiai. Meras pažadėjo, kad savivaldybė ateityje prisidės prie Lietuvos pasienio policijos 100-mečio sukakties paminėjimo.

Renginio vedėjai pakvietė pasisakyti Seimo narį kraštietį Gintautą Kindurį. Jis padėkojo šios šventės organizatoriams, puoselėjantiems savo krašto istoriją,visiems susirinkusiems į susitikimą. Pasidžiaugė, kad skirtingai nei dauguma vienkartinių, vienadienių renginių, šis šventinis renginys tampa tradicija. G. Kindurys pažymėjo, kad valstybės sienos apsaugos funkcija buvo ir yra ypatinga misija. Pasak kalbėjusiojo, minėdami pasieniečių atminimą, atstatome istorinę teisybę.

Garsiais plojimais sutikta, pakiliai kalbėjo garbaus amžiaus kraštietė, buvusi mokytoja Birutė Raginytė-Žemaitienė, prisimindama, kaip ne kartą teko slapčiomis kirsti demarkacinę liniją, kaip tekdavo nukentėti nuo mokykloje ištarto lietuviško žodžio, kaip apimdavo džiaugsmas, pamačius pasienietį, jojantį ant arklio. Ji širdingai padėkojo vienam iš šio renginio iniciatorių A. Žilėnui ir vyrų chorui „Aidas“, tuo pačiu pasidžiaugdama, kad pagerbti pasieniečių atminimo atvyko Švenčionijos klubas, Vidiškių saviveiklininkai. Jos žodžiais tariant, iš visos širdies malda ir dalyvavimu tokiame renginyje išreiškiama pagarba tarpukario pasieniečiams.

Toliau kalbėjęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos Ignalinos rinktinės vado pavaduotojas Artūras Jatulis pasidžiaugė jau tradicine tapusia švente ir priminė susirinkusiems, kad pasieniečiai pirmieji priima iššūkius, pirmieji sutinka sienos pažeidėjus, pirmieji stoja į kovą su priešais.

Renginio vedėjai perskaitė visų šio krašto pirmųjų pasieniečių pavardes. Tarp susirinkusiųjų nuvilnydavo šurmulys, išgirdus artimų žmonių pavardes.

Po to tylos minute buvo pagerbtas tarpukario pasieniečių atminimas.

Trimis salvėmis buvo pagerbta pasienio policijos, Linkmenų ir Ignalinos krašto bei visos Lietuvos istorinė atmintis.

Šventės dalyviai, renginio vedėjų paraginti, padėjo prie paminklo pasieniečiams gėlių krepšelius ir puokštes.

Prie prieš metus pasodintų ąžuoliukų, skirtų pasieniečių atminimui, buvo pasodintas ąžuoliukas, skirtas Lietuvos pasienio policijos 95-ių metų sukakčiai pažymėti. Šio ąžuoliuko sodinime aktyviausiai dalyvavo pasienio policininko Igno Girčio anūkas Andrius Dagys ir Antano Žilėno sūnus Mindaugas. Andrius Dagys pirmą kartą dalyvavo šiame renginyje kartu su savo sūnumi, mama Marija ir teta Birute Balaišiene, kad pagerbtų tėvo, senelio, prosenelio atminimą.

Kaip ir pernai, visi šventės dalyviai buvo pakviesti bendrai nuotraukai prie pasieniečių atminimo įamžinimo paminklo.

Susirinkusieji vedėjų buvo pakviesti į parapijos kiemelį antrajai šio renginio daliai, kur galima buvo pasiklausyti vyrų choro „Aidas“ patriotinių dainų, kitų saviveiklininkų pasirodymų, pabendrauti, pasivaišinti kareiviška grikių koše.

Šventės metu buvo apdovanoti medaliais „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai“ kaimyninio Švenčionių rajono iškilūs žmonės, reškutėniškiai – muziejininkė  Viktorija Lapėnienė ir tautodailininkas Juozapas Jakštas, kurio skulptūros puošia Kryžių kalną, Ignaliną, kitas Lietuvos vietas. Medalius įteikė Apdovanojimų komisijos narys dimisijos majoras Antanas Burokas, kuris perdavė ir sveikinimus nuo komisijos pirmininko, buvusio pasieniečio, per stebuklą išlikusio gyvo Tomo Šerno. A. Burokas pavadino apdovanotuosius medaliais krašto šviesuoliais, priminė susirinkusiems, kad šie žmonės padarė viską, kad būtų pastatytas pirmas paminklas, skirtas Lietuvos tūkstantmečiui pažymėti.  

Šventę lydėjo vyrų choro „Aidas“ atliekamos dainos, rajono saviveiklininkų pasirodymai. Džiugino širdį nuoširdus susirinkusiųjų tarpusavio bendravimas.

Atgal