VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

05.04. Kaune į mokymo operaciją Ukrainoje išlydėti Lietuvos kariai

Gegužės 3 d. Juozo Vitkaus Inžinerijos batalione Kaune į karinę mokymo operaciją Ukrainoje išlydėta jungtinė Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centro, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos ir Inžinerijos bataliono instruktorių grupė, sudaryta iš karininkų ir puskarininkių.

 

Į misiją išvykstantys kariai koncentruosis į ukrainiečių instruktorių vykdomo kolektyvinio rengimo priežiūrą ir konsultacijas. Nauja pamaina pakeis Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono instruktorius.

Lietuvos kariai Tarptautiniame taikos ir saugumo mokymo centre, esančiame Javorivo poligone, drauge su sąjungininkais padeda ukrainiečiams reformuoti ir stiprinti jų ginkluotąsias pajėgas bei priartėti prie NATO keliamų standartų.

 

Ceremonijos metu išvykstantiesiems kariams buvo įteikti atminimo suvenyrai, o mokymo grupės vyresniajam – mjr. Ramūnui Sabaičiui, tęsiant Lietuvos kariuomenės tradicijas, įteikta pašventinta Lietuvos valstybinė vėliava, kuri kariams skatintų pasididžiavimą savo valstybe, simboliškai saugotų karius kelionėje bei laimingai parvestų namo.

 

„Po ilgą laiką trukusių karų ir okupacijų, pastaruosius 30 metų Lietuvoje gyvename taikoje ir ramybėje, tačiau nesame abejingi ir nepamirštame savo draugų Ukrainoje, kurie stengiasi sugrąžinti taiką į savo šalį“, – išlydėdamas karius sakė Inžinerijos bataliono vadas plk. ltn. Ramūnas Jurskis ir palinkėjo profesionaliai atlikti savo pareigas bei laimingai sugrįžti namo.

 

Du šios Lietuvos karių pamainos karininkai į Ukrainą išvyksta iškart, likusieji – po kelių savaičių.

 

Nuo pat Rusijos karinės agresijos Ukrainoje 2014 m. pradžios Lietuva politiškai palaiko ir remia Ukrainą. Lietuvos kariuomenė teikia paramą Ukrainos vykdomoms reformoms karinio mokymo ir rengimo srityje, padeda taikyti vakarietiškus standartus Ukrainos kariuomenei, siekiančiai didinti tarpusavio sąveiką su NATO šalių kariuomenėmis. Ukrainos kariai kviečiami mokytis Lietuvos karinio rengimo įstaigose, Lietuva finansuoja Ukrainos karininkų mokslus Baltijos gynybos koledže.

 

Lietuvos kariai tiesiogiai nedalyvauja kovos veiksmuose ir antiteroristinės operacijos zonose Ukrainoje. Nuo 2015 m. Lietuvos kariuomenės instruktoriai padeda rengti ir stiprinti ukrainiečių kariuomenę dalyvaudami JAV vadovaujamoje Ukrainos karių mokymo programoje, o 2017 m. įsteigus Lietuvos karinę mokymo misiją Ukrainoje, joje vienu metu gali dalyvauti iki 60 Lietuvos karių-instruktorių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų.

 

Vyr. eil. Mantauto Patašiaus nuotr.

Atgal