VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

04.28. Žmonės tapo piktesni ir irzlesni

Žmonės visame pasaulyje vis dažniau jaučia neigiamas emocijas, tokias kaip pyktis, jaudulys ar liūdesys, ir vis rečiau jie džiaugiasi ar jaučiasi laimingi, teigiama naujausiame „Gallup“ atliktame tyrime.

Tyrimo autoriai respondentų prašė apibūdinti, kaip jie jautėsi dieną iki apklausos ir sudarė du reitingus - teigiamų ir neigiamų emocijų.

Rekordinis pykčio lygis

Apibūdindami neigiamas emocijas, apklausos dalyviai pasakojo ar prieš dieną jie jautė fizinį skausmą, pyktį, liūdesį ir stresą. Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad negatyvių emocijų lygis pasaulyje nuo praėjusių metų nepakito ir siekia 30 proc.

Užtat smarkiai išaugo atskirų neigiamų emocijų lygis. Rekordus mušė pyktis, pasiekęs 22 proc., jaudulys - 39 proc. ir liūdesys - 24 proc. 2 proc. - iki 35 proc. - sumažėjo tik pasaulinis streso lygis.

„Pikčiausios“ šalys

Neigiamų emocijų lyderiais, kurių gyventojai pyktį jaučia dažniau negu džiaugsmą, tapo Čadas (54 proc. apklaustųjų), Nigeris (50 proc.), Siera Leonė (50 proc.), Irakas (59 proc.), Iranas (48 proc.).

Rečiausiai neigiamos emocijos lankė Taivanio (14 proc.), Singapūro (17 proc.) ir Kazachstano (17 proc.) gyventojus.

Patys laimingiausi

Pozityviai nuteikia tai, kad teigiamas emocijas jaučiančių žmonių, nepaisant augančio pykčio lygio, vis dar lieka daugiau. Pasak 71 proc. respondentų, jie džiaugėsi dažniau negu liūdėjo. Analogiški skaičiai buvo užfiksuoti 2015 metais. 2016-aisiais teigiamas emocijas jautė 70 proc. apklaustųjų, 2018-aisiais - 69 proc.

71 proc. respondentų pareiškė, kad jie patyrė malonių akimirkų, 72 proc. pasidžiaugė gerai pailsėję, 74 proc. prisipažino, kad šypsojosi ir juokėsi.

Aukščiausias teigiamų emocijų lygis užfiksuotas Lotynų Amerikos šalyse. Gerųjų emocijų lyderiais tapo Paragvajus, Panama, Gvatemala, Meksika, Salvadoras, Hondūras, Ekvadoras, Kosta Rika ir Kolumbija. Į dešimtuką pateko ir Indonezija. Visose juose apie teigiamas emocijas papasakojo 80 proc. respondentų.

Teigiamų emocijų sąrašo apačioje atsidūrė Afganistanas (43 proc.), priešpaskutinėje vietoje randame kaimyninę Baltarusiją (48 proc.), virš jos rikiuojasi Jemenas ir Turkija (50 proc.), antilyderių penketuką užbaigia... Lietuva. Čia teigiamas emocijas jautė tik 51 proc. apklaustųjų.

Tyrimas buvo atliktas 2018 metais. Jame dalyvavo 151 000 žmonių iš 140 pasaulio šalių.

Atgal