VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

04.14. Kaune registruoti du rekordai

Vytautas Navaitis

                      Pirmą kartą agentūra „Factum“ registravo grūdinimosi rekordą, atskleidžiantį žmogaus galimybes būti ledo gniaužtuose. Vilnietis Modestas Stumbrys Kauno alaus darykloje „Genys“ įėjęs į iš ledo luitų sudarytą talpą buvo iki pečių apipiltas panašiais į krušos metu susidarančiais stambiais ledo gabaliukais. Liudininkai ir rekordo stebėtojai, žvelgdami į tokį užsišaldymą, šalo, o M. Stumbrio žmona Agnė, jau po 15 minučių ragino vyrą išeiti iš šio ledo rūmo. Tačiau po 20 minučių Modestas paprašė dar labiau jį apipilti tokiais ledukais. Vėliau ledukais jis buvo apipiltas dar katą ir tik po 30 minučių ir 4,10 sekundžių Modestas Stumbrys išėjo iš ledo talpos. Dabar jis pripažintas ilgiausiai Lietuvoje išbuvusiu apgaubtas ledu.

Kad Kaunas šalčiui atspariausių žmonių vieta yra įrodęs Kaune gyvenantis švėkšniškis Kęstutis Pricevičius. Jis 2012 m. vasario 2 d. esant minus 30 °C oro temperatūrai maudėsi Nemune ties Kaunu. Tai šalčiausių atviruose vandenyse maudynių rekordas Lietuvoje.

Be to K. Pricevičiusyra daugiausia – 8 kartus dalyvavęs Naujametės nakties maudynėse atviruose vandenyse. Jis iš gruodžio 31 d. į sausio 1 d. 2001–2004, 2008–2010, 2017, 2019 Naujuosius Metus sutiko pasinėręs atviruosiuose vandenyse.

Kitas rekordas registruotas Lietuvos aviacijos muziejuje atidarant Lietuvos karo aviacijos šimtmečiui paminėti skirtą parodą „Orlaivių raidos istorija“. Joje galima pamatyti įvairiausių 72 kartus sumažintų orlaivių modelius sukurtus klubo „Sparnai 72“ narių. Gausiausias aviamodelių rinkinys sudarytas iš 1020 stendinių 1:72 mastelio nepasikartojančių aviamodelių yra nuostabi padangių užkariavimo ir pasaulio orlaivių raidos istorija, galinti daug papasakoti tiek mažiesiems, tiek ir suaugusiems Lietuvos aviacijos muziejaus lankytojams.

 

Atgal