VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

Krašto apsaugos viceministras V. Umbrasas: „Švedija – artimas mūsų regioninis partneris“

Balandžio 9 d.  krašto apsaugos viceministras  Vytautas Umbrasas,  susitikęs su vizito į Lietuvą atvykusiu Švedijos gynybos ministerijos valstybės sekretoriumi  Jan-Olof Lindu( Jan-Olof Lind), aptarė saugumo situaciją Baltijos jūros regione, Lietuvos ir Švedijos dvišalį bendradarbiavimą gynybos srityje ir pastangas stiprinti nacionalinius pajėgumus.   

Alfredo Pliadžio (KAM) nuotrauka

Viceministras padėkojo Švedijai už paramą Lietuvos kariuomenei ir pasidžiaugė vis labiau augančiu bendradarbiavimu tarp visų Lietuvos ir Švedijos kariuomenės pajėgų rūšių, ypač pratybų srityje. Pastaruoju metu Lietuvos ir Švedijos kariai reguliariai dalyvauja tarptautinėse pratybose ir mokymuose Baltijos regione. „Džiaugiamės aktyviu  pratybų tempu ir tikimės ateityje toliau jį  išlaikyti“, – sakė viceministras  V.  Umbrasas.  

 

Susitikime krašto apsaugos viceministras ir Švedijos gynybos ministerijos sekretorius  aptarė Europos Sąjungos ir NATO iniciatyvas,  pasidalijo artimiausiais planais ir siekiais. Abi šalys dalyvauja ES nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo formate, skirtame sustiprinti Europos bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityje.  V. Umbrasas informavo svečią, kad  Lietuva 2018 m.  ėmėsi lyderystės stiprinant kibernetinį saugumą ir tarptautinėje plotmėje – toliau sėkmingai vadovauja vienai iš Europos Sąjungos iniciatyvų, kuriant bendras kibernetines greitojo reagavimo pajėgas.  Šiame projekte jau dalyvauja 13 šalių narių, ir tai yra vienas labiausiai įgyvendinimo prasme pažengusių projektų.

Viceministras taip pat padėkojo už Švedijos dalyvavimą kasmet Vilniuje organizuojamame Rytų partnerystės seminare  ir  pakvietė Švediją toliau aktyviai įsitraukti.

 

Krašto apsaugos viceministras V. Umbrasas pasidžiaugė  Jungtinės Karalystės vadovaujamų greitojo reagavimo Jungtinių ekspedicinių pajėgų (JEF) vystymusi ir visų jose dalyvaujančių  partnerių, taip pat  Lietuvos ir  Švedijos, aktyviu įsitraukimu siekiant glaudesnio bendradarbiavimo.  Kartu viceministras  pažymėjo, kad Lietuvai yra itin svarbus dalyvavimas Šiaurės ir Baltijos šalių formato iniciatyvose.

 

Lietuvos ir Švedijos bendradarbiavimas gynybos ir saugumo srityje intensyvus nuo Nepriklausomybės atkūrimo. Iki Lietuvos narystės NATO  Švedija Lietuvos kariuomenei teikė įvairiapusę paramą  –  vykdyti ginkluotės ir įrangos perdavimo, medicinos  paramos, jūros ir pakrančių stebėjimo sistemos, oro gynybos bataliono projektai,  Lietuvos karininkai tobulinosi Švedijos karo mokyklose.

Lietuva ir Švedija bendradarbiauja dalyvaudamos įvairiuose tarptautiniuose saugumo ir gynybos formatuose  -  ES bendrosios  saugumo ir gynybos politikos  rėmuose,   Jungtinės Karalystės vadovaujamose ekspedicinėse pajėgose (JEF),  dalyvauja  veikloje pagal Šiaurės-Baltijos šalių (NB8), Šiaurės šalių grupės (angl.  Northern Group )  formatą, kt.

 

Šiuo metu Lietuvos ir Švedijos kariuomenių bendradarbiavimas plėtojamas tarp atskirų dalinių, artimiausius ryšius palaiko karinės oro ir jūrų pajėgos, karo medicinos tarnybos.

 

 

Atgal