VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

03.29. Romos rūmuose – Lietuvos ambasados atgimimas

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, lankydamasi su oficialiu vizitu Italijoje, atidarė naują Lietuvos ambasadą Romoje.

Prezidentė pasveikino visus ceremonijos dalyvius, atvykusius į lietuvišką salą amžinajame mieste – Italijos sostinėje. Tarp įkurtuvių svečių – ir buvęs Italijos premjeras, buvęs ES komisaras Mario Monti, asmeniškai prisidėjęs, kad 2013 m. būtų surastas Lietuvai priimtinas sprendimas, taip pat buvęs užsienio reikalų ministras Giolo Terzi, pasirašęs tarpvyriausybinį susitarimą dėl pastato perdavimo.

 Prezidentė atidaro naują Lietuvos ambasadą Romoje. LR Prezidento kanceliarijos/Robertas Dačkus nuotr.

„Mūsų naujos ambasados atidarymas – tai dar viena istorinio teisingumo akimirka. Bendromis Italijos ir Lietuvos pastangomis pavyko išspręsti sudėtingą ambasados Romoje problemą, išlikusią ilgiems metams dar nuo sovietų okupacijos laikų“, – sakė šalies vadovė.

Linkėdama ambasadai toliau stiprinti Lietuvos ir Italijos politinius, kultūros ir verslo ryšius, Prezidentė sakė neabejojanti, kad tai bus reikšmingas lietuviškos traukos centras Romoje, kuris didins mūsų valstybės žinomumą.

Ambasados Italijoje likimas buvo virtęs dešimtmečių drama. Lietuva, 1937 m. įsigijusi pastatą Romoje ir pavadinusi jį „Villa Lituania“ vardu, iki okupacijos buvo spėjusi išmokėti apie pusę jo vertės. Po Lietuvos okupacijos „Villa Lituania“ atsidūrė sovietų rankose. Rusija niekada nepripažino padarytos žalos ir nesutiko ambasados pastato grąžinti.

Po ilgų derybų su Italijos puse 2013 m. buvo pasiektas susitarimas, kuriuo Italija 99 metams suteikė patalpas Lietuvos ambasadai už simbolinį eurą. Trejus metus vyko projektavimo darbai, o praėjusių metų pradžioje prasidėjusi pastato rekonstrukcija šiais metais buvo užbaigta.

Pasak Prezidentės, tai Lietuvos verta diplomatinė atstovybė, kurioje puikiai dera istorija ir modernumas. Ambasada įsikūrusi senuose rūmuose, kurie įtraukti į Italijos kultūros paveldo sąrašą. Naujose šviesiose patalpose esama istorinių baldų iš legendinės ambasados „Villa Lituania“, sienas puošia garsių Lietuvos dailininkų kūriniai. Pro ambasados langus atsiveria vaizdas į Tibro upę.

Ambasada taps visų Italijoje gyvenančių lietuvių namais. Gegužės 11 d. čia jau planuojamas lietuvių bendruomenių suvažiavimas.

Prezidentė perdavė Popiežiui Lietuvos žmonių padėką

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė Popiežiaus kvietimu apsilankė Vatikane ir susitiko su Šventuoju Tėvu.

Pasak Prezidentės, Popiežius šiltai prisiminė vizitą Lietuvoje. Šis susitikimas – tai padėka Šventajam Tėvui už apsilankymą mūsų šalyje, kurį Lietuvos žmonės įvardijo svarbiausiu praėjusių metų įvykiu, valstybei minint atkūrimo šimtmetį.

Prezidentė susitiko su Šventuoju Tėvu. LR Prezidento kanceliarijos/Robertas Dačkus nuotr.

„Šventojo Tėvo vizitas praėjusį rugsėjį visai Lietuvai reiškė padrąsinimą ir viltį, kurią jaučiame ir šiandien. Ypač daug įkvėpimo Popiežius suteikė jaunimui, kuriam teks atsakomybė toliau kurti mūsų valstybę. Mes visada prisiminsime jautrumą ir dėmesį, parodytą sergantiems, kančią patiriantiems žmonėms. Taip pat nuoširdžią pagarbą mūsų istorijai, skaudžiausiems jos puslapiams, Holokausto aukoms“, – sako Prezidentė.

Lietuvą su Vatikanu vienija pagarba tarptautinei teisei, vertinant padėtį tokiose šalyse kaip Ukraina ir Sakartvelas, kurios priverstos daug jėgų skirti kovai su agresija ir jos padariniais.

Prezidentės spaudos tarnyba

Atgal