VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

03.28. Seime nepavyko priimti Vaiko teisių apsaugos įstatymo pataisų

 

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo priėmimas Seime įstrigo. Po ilgų diskusijų ir aistrų balsuoti dėl įstatymo pataisų užsiregistravus 68 Seimo nariams ir nesusirinkus kvorumui, įstatymo priėmimas atidėtas.

Iš pradžių vykusį sėkmingą pataisų priėmimą pastraipsniui sutrikdė nesutarimai dėl Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio pateiktų pataisų, reglamentuojančių vaiko iš šeimos paėmimo aplinkybes.

R. Karbauskio pataisa, kuriai Seimo dauguma pritarė balsuodama už atskirą straipsnį, įtvirtina nuostatą, kad vaiko paėmimas iš šeimos galimas tik tada, kai kyla realus pavojus vaiko fiziniam saugumui, galintis sukelti reikšmingą žalą sveikatai, taip pat realus pavojus psichiniam saugumui, galintis sukelti reikšmingą žalą sveikatai ir kai kyla reali grėsmė gyvybei.

Priėmus minėtą pataisą, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkui Seimo nariui Gabrieliui Landsbergiui reikalaujant, buvo padaryta pertrauka ir į Seimą buvo pakviestas socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Seimo vakariniame posėdyje ministras aiškino, kad „reikšmingos žalos“ sąvokos įvedimas nekelia grėsmės, kad bus sumenkinama žala vaikui, nes bet koks sveikatos sutrikdymas įstatyme apibrėžiamas kaip reikšminga žala. Tačiau šios sąvokos įvedimas esą apsunkintų socialinių darbuotojų veiklą.

„Riziką kelia ne pats reikšmingos žalos sąvokos įvedimas, bet tai, kad atsiranda daugiau faktorių, kuriuos turės vertinti darbuotojos. Reikės įvertinti, ar realus, kitais atvejais - ar tiesioginis pavojus. (...) Yra rizika, kad vaiko teisių specialistai gali padaryti vieną ar kitą klaidą. Tačiau mes viską darysime, kad, kaip Seimas benuspręstų, klaidų nedarytume“, - Seimo vakariniame posėdyje sakė L. Kukuraitis.

Seimo opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen prieš nepavykusį balsavimą pabrėžė, kad, priėmus minėtas įstatymo pataisas, pavyks apginti tik reikšmingai sužalotus vaikus.

„Aš visų pirma noriu padėkoti tiek Seimo komitetui, tiek nevyriausybinių organizacijų atstovams, ministrui už tą darbą, kuris buvo įdėtas per pastaruosius mėnesius tobulinant įstatymą. Mano galva, tikrai yra pasiektas geras, konstruktyvus susitarimas, ir labai gaila, kad finišo tiesiojoje mes užkliuvome už paskutinės kliūties. Iš tiesų šiandien pritarėme vienai pataisai, kuri, ir aš pacituosiu Seimo komiteto šiandieninę išvadą, kuri sako, kad esant realiam pavojui vaiko psichiniam ar fiziniam saugumui, jau neturėtų būti vertinama ar matuojama, kokį žalos mastą šis pavojus sukėlė ar gali sukelti ateityje. Čia iš tribūnos anksčiau kalbėjęs ministras pripažino, kad sukuriama rizikinga situacija, ir aš tikrai bijau, kad jei šiandien mes pritarsime tokiai įstatymo versijai, sudarysime situaciją, kai apginti galima bus tik reikšmingai sužalotus vaikus“, - sakė V. Čmilytė Nielsen.

Atgal