VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

03.20. Apklausa: žmonės nori didesnių mokesčių turtingiesiems

Didžioji dalis išsivysčiusių šalių gyventojų nori padidinti mokesčius turtingiesiems ir sustiprinti valstybės socialinės apsaugos sistemą, rodo naujausi Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) atliktos apklausos duomenys, praneša „Reuters“.

21 šalyje, kur buvo atliktos apklausos, daugiau nei pusė gyventojų teigiamai atsakė paklausti „Ar valdžia turėtų didinti mokesčius turtingiesiems, kad palaikytų skurdžiau gyvenančius?“. Labiausiai tokią idėją palaikė Portugalijos ir Graikijos gyventojai, kur net 80 proc. respondentų teigiamai atsakė į šį klausimą.


EBPO teigimu, iš viso 22 tūkst. žmonių apklausa taip pat parodė aiškų nepasitenkinimą šalių socialinės apsaugos politika, kuri, daugelio respondentų teigimu, yra nepakankama.

Labiausiai apklaustieji buvo susirūpinę geros kokybės socialine globa senatvėje, apgyvendinimo ir sveikatos priežiūros paslaugomis.

Turtingų šalių klubu vadinamos EBPO gyventojai tikino ne tik iš valstybės gaunantys mažiau, nei jai sumokėję, tačiau žmonės iš visų šalių, išskyrus Kanadą, Norvegiją, Daniją ir Nyderlandus, tikino, kad jų šalių valdžios į jų nuomonę neatsižvelgia.

„Šie požiūriai yra išplitę daugelyje socialinių grupių, ne tik tose, kurios yra paliktos nuošalyje“, - sakoma EBPO apklausos rezultatų analizėje. Dauguma apklaustųjų tikino norintys, kad jų valstybės socialinės apsaugos srityje darytų daugiau. 54 proc. respondentų kaip svarbiausią socialinės apsaugos sistemos atributą išskyrė aukštesnes pensijas, leisiančias jaustis saugiau.

EBPO apklausa buvo atlikta Austrijoje, Belgijoje, Kanadoje, Čilėje, Danijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Airijoje, Izraelyje, Italijoje, Lietuvoje, Meksikoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Slovėnijoje ir JAV.

Atgal