VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

VISUOMENĖ, AKTUALIJOS

03.01. Gerbiame tuos, kurie išmintingai reaguoja

Algimantas Rusteika

Algimantas Rusteika

 

Lietuvos tėvai gyvena baimėje, žinodami, kad vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai už jų durų gali pasirodyti ir po anoniminio skambučio. Apie netinkamą vaikų auklėjimą anonimiškai skatinami pranešti gydymo ir mokymo įstaigų darbuotojai, netgi psichologai.

Mokytojai ir darželių auklėtojai daug išgirsta. Gerbiame tuos, kurie išmintingai reaguoja. Svarbiausia: pagalba šeimai. Kai pašalinis žmogus su atjauta siūlo pagalbą, tai yra pageidautina reakcija. Dažniausiai pasitaiko apkalbos, nuteisimai ir skundimai.

Tėvai neturi jokių rimtų priežasčių pasitikėti svetimais žmonėmis: mokytojais, gydytojais, psichologais ar kitais. Galima pasitikėti tik tais, kurie būtų pasirengę padėti. Todėl tėvams nerekomenduoju dėl sunkumų išsikalbėti nei su mokytojais, nei su medikais.

Nėra jokių garantijų, kad suteikta informacija nebus panaudota prieš patį klientą. Vaikai atsiduria ypač keblioje situacijoje. Jie gali ieškoti pagalbos ir taip „pakišti“ savo tėvus bei jų netekti. Tai yra neatleistina pasekmė. Būtina vaikams nuolat priminti, kad apie šeimą, apie tėvų santykius jie niekam nieko sakyti negali.

Atgal