VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

11.28. Įstatymas: uždrausti, valgyti negalima

Dainius Ručinskas
LŽS narys
Mūsuose vos ne kasdien kas nors uždraudžiama. Vienas paskutinių naujovių - nuo šių mokslo metų keičiasi moksleivių maitinimo tvarka.
Kaip rašo laikraštis “Tauragės žinios”, diskusijas keliantis įstatymas numato naujas vaikų maitinimo taisykles, kuriose nurodyta, kad darželiuose ir mokyklose negali būti siūloma pieno produktų, konditerijos gaminių su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, valgomųjų ledų, rūkytų mėsos gaminių, bulvių, kukurūzų ar kitokių traškučių, riebaluose virtų, skrudintų ar spragintų gaminių, kramtomosios gumos, gazuotų gėrimų, energetinių gėrimų, džiūvėsėliuose voliotų ar džiūvėsėliuose pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių.
Ugdymo įstaigų meniu įsigalioja ir naujoviškas asortimentas: triušiena, veršiena, aviena. Maitintojai gūžčioja pečiais: kaip už 1,30 euro patiekti tokį meniu, nežino. Rekomenduojama tiekti daugiau daržovių, vaisių, uogų. Valgyklose leidžiama tik šviežia žuvis ir mėsa, kuri turi būti liesa. Patiekalų nebus galima “paskaninti”, nes valgymo metu ant stalų neturi būti padėta druskos, cukraus, pipirų, garstyčių.
Kaip teigia viena iš mokyklas maitinančių įstaigų vadovių, tokie pokyčiai per daug drastiški. Ją piktina valdžios noras viską keisti drastiškai ir labai greitai.
-Norint išmokyti vaiką taisyklingai, sveikai valgyti, jį reikia mokyti nuo mažens, šeimose,- sako įstaigos vadovė. - Man keista, kad norima naujoves mokyklose įdiegti staigiai, o tai reikėtų daryti pamažu, į valgiaraštį įtraukiant po vieną kitą naują patiekalą, o ne keisti jį visą, visiškai kardinaliai.
Naujame įstatyme siūloma tiekti avieną, kalakutieną, triušieną. Gerai bet vaikas niekada neragavęs tokios mėsos namuose, jo tikrai nepirks mokyklos valgykloje, kas galiausiai reiškia, kad vaikai paprasčiausiai liks nevalgę. Be to, pirkti tokius produktus yra brangu, tieks mums, tiek vaikam, apie vaiko maitinimo pinigų pakėlimą kažkodėl niekas nekalba, skiriama ta pati -1,30 Eur suma,- teigia įmonės direktorė.
Tiekėjai mano, kad link pokyčių reikėtų eiti iš lėto, pratinti, mokyti vaikus ir netgi jų tėvus. Nesiginčijama dėl paties fakto, kad maitinimas turi būti keičiamas, skiriasi tik valdžios ir maitintojų požiūriai kaip tai reikėtų daryti.

Krivicko muziejuje. Dalis jų publikuojama pirmą kartą.
Šio solidaus ir turiningo albumo idėjos autoriai - kultūrologas Jonas Nekrašius, muziejininkė Birutė Lukošiūtė.
Albumas išleistas gimnazijos bičiulio ir rėmėjo Australijos lietuvio Kazimiero Butkaus lėšomis

Atgal