VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

11.13. Pasaulinė diabeto diena 2018: diabetas susijęs su kiekviena šeima

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras kaip ir kasmet lapkričio 14 dieną kartu su visu pasauliu kviečia minėti Pasaulinę diabeto dieną. Nuo 1991 m. Tarptautinės diabeto federacijos bei Pasaulio sveikatos organizacijos iniciatyva šią dieną siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į diabeto epidemijos mastą pasaulyje. Prie Pasaulinės diabeto dienos minėjimo ir informacijos apie diabetą sklaidos prisijungia apie 160 šalių ir šis skaičius kasmet vis didėja. Vienybę kovojant su diabetu žymi ir Pasaulinės diabeto dienos simbolis – mėlynas diabeto ratas, kurio spalva atspindi dangų, po kuriuo gyvena visos pasaulio tautos, taip pat mėlyna yra Jungtinių Tautų vėliavos spalva.

2018 m. Pasaulinės diabeto dienos tema yra „Šeima ir diabetas“, kurios tikslas – padidinti supratimą apie diabeto poveikį sergantiesiems ir jų šeimos nariams, organizuoti jų palaikymo tinklą bei skatinti šeimos vaidmenį diabeto valdymo, priežiūros, prevencijos ir ugdymo srityse. Kitaip tariant, siekiama akcentuoti šeimos svarbą visais ligos vystymosi etapais:

·         užkertant kelią diabetui,

·         atpažįstant susirgimo diabetu simptomus,

·         valdant diabetą.

Šiuo metu pasaulyje cukriniu diabetu serga daugiau kaip 425 mln. žmonių. Manoma, kad dar 352 mln. žmonių turi didelę riziką susirgti diabetu. Didžioji dalis sergančiųjų (327 mln.) yra darbingo amžiaus asmenys, t. y. 20–64 metų, ir gyvena miestuose (279 mln.).

Europos diabeto federacijos duomenimis, 2017 m. Europoje sergančiųjų diabetu skaičius siekė 58 mln. Prognozuojama, jog šis skaičius 2045 m. gali išaugti iki 67 mln.

Lietuvoje sergančių diabetu asmenų  skaičius 2017 m. siekė per 107 tūkst. Dauguma šių atvejų yra 2-ojo tipo cukrinis diabetas, kurio galima išvengti taikant sveikos gyvensenos principus: reguliariai užsiimant aktyvia fizine veikla bei sveikai ir subalansuotai maitinantis. Šeimoms tenka vienas  pagrindinių vaidmenų sprendžiant diabeto valdymo aspektus, kuriuos reikia keisti, kai šeimos rate būtų užtikrinamas palaikymas, ištekliai ir sveika aplinka  sergančiajam.
           1 iš 2 žmonių, kurie šiuo metu gyvena su 2-ojo tipo cukriniu diabetu, liga nėra diagnozuota. Ankstyva diagnozė ir gydymas yra labai svarbūs siekiant užkirsti kelią diabeto komplikacijoms (diabetas yra vyraujanti širdies ligų, insulto, aklumo, inkstų nepakankamumo ir apatinių galūnių amputacijos priežastis) ir pasiekti teigiamų gydymo rezultatų. Diabetas gali tapti aktualus visoms šeimoms, todėl visiems yra gyvybiškai svarbu atpažinti jo simptomus ir suvokti  rizikos veiksnius.

Kaip minėta, tarp sergančiųjų diabetu vyrauja 2-ojo tipo diabetas (90 proc. visų sergančiųjų pasaulyje), kuriam būdingi šie požymiai:

·  dažnas šlapinimasis,

·  didelis troškulys,

·  vis didėjantis alkis,

·  svorio mažėjimas,

·  nuovargis,

·  negebėjimas susikaupti ar išlaikyti dėmesį,

·  suprastėjusi rega,

·  vėmimas ir skrandžio skausmai (dažnai painiojami su gripu).

Artimiausios aplinkos žmonės pirmiausia turi galimybę pastebėti pakitimus, todėl šeimos vaidmuo itin svarbus ankstyvajai diabeto diagnostikai.

Visgi svarbiausias sergamumo diabetu mažinimo veiksnys yra prevencija. Ypač didelę reikšmę čia taip pat turi šeima, kadangi vienas pagrindinių prevencijos veiksnių, galinčių padėti užkirsti kelią diabetui, yra mityba. Tarptautinė diabeto asociacija ragina laikytis šių mitybos rekomendacijų:

·         vietoje vaisių sulčių, sodos vandens ar kitų saldintų gėrimų rinktis vandenį, nesaldintą arbatą ;

·         kiekvieną dieną suvalgyti mažiausiai tris porcijas daržovių;

·         kiekvieną dieną suvalgyti iki trijų porcijų šviežių vaisių;

·         užkandžiams rinktis riešutus, šviežius vaisius ar nesaldintą jogurtą;

·         riboti alkoholinių gėrimų vartojimą;

·         valgyti liesos baltos mėsos, paukštienos ar jūros gėrybių patiekalus bei vengti perdirbtos mėsos;

·         vietoje šokolado ar džemo valgyti žemės riešutų sviestą;

·         rinktis viso grūdo duonos produktus, ruduosius ryžius ar visagrūdžius makaronus;

·         teikti pirmenybę nesočiųjų riebalų vartojimui kasdienėje mityboje.

Kitas svarbus diabeto prevencijos tikslas – skatinti fizinį aktyvumą, atsižvelgiant į kiekvieno žmogaus individualias galimybes bei integruojant jį į kasdienes veiklas (intensyvus vaikščiojimas, bėgiojimas, sodininkystės ar kiti aktyvūs buities darbai).

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras pabrėžia, jog siekdami kuo mažesnio sergamumo bei mirtingumo nuo cukrinio diabeto, turime suvokti, jog reikalinga nuolatinė diabeto rizikos veiksnių korekcija. Visapusiška įvairių sričių sveikatos priežiūros specialistų pagalba yra prieinama daugeliui Lietuvos gyventojų, dalyvaujant Širdies ir kraujagyslių ligų ir cukrinio diabeto rizikos grupių asmenų sveikatos stiprinimo programoje.

Šios programos tikslas – supažindinti su širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto rizikos veiksniais, išmokyti keisti gyvenseną, valdyti stresą, pasirinkti sveikatai palankią mitybą bei fizinį aktyvumą ir taip stiprinti rizikos grupės asmenų sveikatą. Programoje gali dalyvauti  40–65 m. amžiaus asmenys, priklausantys širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto rizikos grupei, tačiau šiomis ligomis dar nesergantys.

Norėdami dalyvauti šioje nemokamoje programoje, kreipkitės į savo šeimos gydytoją arba savivaldybės, kurioje gyvenate, visuomenės sveikatos biurą.

 

Informaciją parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Neinfekcinių ligų profilaktikos skyriaus visuomenės sveikatos specialistė Irma Bukotienė

Atgal