VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sveikata

08.09. ES Pesticidų likučių stebėsena: maisto produktuose jų beveik nenustatoma

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) paskelbė naujausius pesticidų stebėsenos duomenis. Specialistų teigimu, europiečiai valgo maistą, kuriame beveik nėra pesticidų likučių arba šie likučiai neviršija nustatytų leistinų kiekių.

 Pixabay.com nuotr.

Europos Sąjungos mastu net 96 proc. tirtų įvairių maisto produktų mėginių pesticidų likučiai neviršijo leistinų normų, o 51 proc. mėginių iš viso nebuvo nustatyta pesticidų.
Lietuvoje pirmąjį šių metų pusmetį ištirti 243 maisto produktų mėginiai, iš jų 62 proc. mėginių pesticidų likučiai neviršijo leistinų normų, 38 proc. mėginių pesticidų likučių nebuvo nustatyta. Neatitikimų rasta dviejose siuntose: avietėse, užaugintose Lietuvoje ir greipfrutuose iš Turkijos. Kasmet tiriami ne tik švieži vaisiai ir daržovės, bet ir kavos pupelės, alyvuogių aliejus, džiovinti vaisiai.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Darius Remeika pabrėžia, kad kiekvienais metais Lietuvoje ir visoje Europos Sąjungoje yra ištiriama tūkstančiai tonų maisto produktų. Tikrinama tiek Europos ūkininkų, tiek ir iš kitų šalių importuojama produkcija. Taip užtikrinama, kad būtų griežtai laikomasi ES teisės aktuose nustatytų leistinų pesticidų likučių koncentracijų.

Atgal