VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Sportas

03.10. Geriausią karjeros rezultatą pasiekęs V. Strolia: lūkesčiai didesni, bet džiaugiuosi žingsneliais pirmyn

Estešunde (Švedija) vykstančiame pasaulio biatlono čempionate tęsiasi lietuvių komandos šventė. Per dvi dienas jau antram Lietuvos atstovui pavyko užimti aukščiausią karjeros vietą bei prasibrauti į pajėgiausių 30-uką.

Penktadienį moterų sprinte 27-ą vietą užėmusią Nataliją Kočerginą neakivaizdinėje dvikovoje pranoko Vytautas Strolia. Vyrų 10 km sprinto rungtyje jis šaudė be klaidų ir užėmė 26-ą vietą - tiek aukštai mūsiškiui iki šiol nebuvo pavykę pakilti nei pasaulio čempionatuose, nei planetos taurės varžybose, nei olimpinėse žaidynėse.

Už V. Strolios nugaros liko du iš trijų šios rungties prizininkų Pjongčango olimpinėse žaidynėse - bronzinis medalininkas italas Dominikas Windischas klasifikuotas 27-as, o olimpiados vicečempionas čekas Michalas Krčmaras - 44-as.

„Kaip vertinu pasirodymą? Lūkesčiai yra dar aukštesni, bet reikia pasidžiaugti ir mažais žingsneliais pirmyn. Esu gana patenkintas rezultatu, - šyptelėjo V. Strolia. - Esu toks žmogus, kad kol nebus medalio, nebūsiu iki galo patenkintas. Šiandien duočiau 8 iš 10, o tai gana gerai. Nėra tikslas būti tik taškuose, reiktų mažiausiai 20-uko, tačiau džiugu, kad čia, pasaulio čempionate, pasisekė nors kažkiek“.

Iki šiol į geriausiųjų 40-uką V.Strolia buvo prasibrovęs tik sykį - 2017 metais Austrijoje jis užėmė 38 poziciją persekiojimo lenktynėse. Tuo tarpu pasaulio čempionatuose sėkmingiausias lietuvio pasirodymas buvo prieš dvejus metus sprinte užimta 54-a vieta.

Beje, puikią sportinę formą biatlonininkas demonstravo ir visą vasarį: planetos taurės etape JAV jis parodė 23-ią greitį trasoje, o Europos čempionate tik dėl netaiklių šūvių neiškovojo medalio. Šįkart pagal greitį V. Strolia buvo 44-as.

„Esu labai priklausomas nuo trasos sąlygų. Toje pačioje Amerikoje ar Baltarusijoje buvo visiškai mano trasa - greita, kieta, kur slydimas yra geras, reljefas taip pat buvo tinkamas. Trasa šiandien sunkesnė, nes iškritęs sniegas davė purumo, danga nebuvo kieta lyg asfaltas. Tokioje trasoje reikia šiek tiek daugiau jėgos, reikėjo galvoti, kur kaip važiuoti, nes susidarė provėžos“, - komentavo V.Strolia.

Planetos čempiono titulą iškovojo norvegas Johannesas Thingnesas Boe: net ir sukęs vieną baudos ratą, jis 13,7 sek. pranoko rusą Aleksandrą Loginovą bei 16,5 sek. - prancūzą Quentiną Fillon Mailletą.

Puikiai pasirodė ir visa Lietuvos komanda - Nacijų taurės įskaitoje mūsiškiai pelnė 279 taškus, tai yra, startavo kone identiškai, kaip pajėgios Švedijos (287 tšk.) ar Čekijos (284 tšk.) komandos. Itin sudėtingą sezoną turėjęs Pjongčango žaidynių vėliavnešys Tomas Kaukėnas užėmė 55-ą vietą (šaudymas 0+0), o Karolis Dombrovskis - 63-ią (1+1). 

Varžybose dalyvavo 104 biatlonininkai.

Beje, T.Kaukėnas gali didžiuotis stabilumu svarbiausiuose metų startuose - per septynis pasaulio čempionatus ir dvejas olimpines žaidynes mūsiškis net aštuonis kartus iškovojo teisę dalyvauti persekiojimo rungtyje. Tą padaryti yra pavykę vos keliems planetos biatlonininkams.

„Po olimpinių žaidynių rezultatų toks rezultatas nedžiugina, bet pažiūrėjus į esamą situaciją, tai šiandien padariau viską, ką galėjau. Pasiekiau geriausią sezono rezultatą - bent tiek gerų žinių. Džiaugtis nėra kuo, norisi, kad tie rezultatai gerėtų kiekvienais metais. Tikiuosi, kad atsispirsiu taip, kad daugiau niekada neteks matyti tokiu vietų“, - optimistiškai į ateitį žiūri T. Kaukėnas.

Biatlonininkams iššūkį metė ir gamta: oro sąlygos keitėsi minutėmis. Vieni dalyviai trasą įveikė sningant, o kiti - ne.

„Toks oras yra slidžių ruošėjų košmaras - sninga ir keičiasi sąlygos. Trasa labai įvairi, vienoje vietoje sniegas nuvalytas, kitur - išvažinėtas serviso, o tolimiausiose trasos dalyse iki varžybų niekas neliesta. Fiziškai buvo sudėtinga, bet įtakos tai nedarė“, - sakė T. Kaukėnas.

V. Strolia persekiojime startuos atsilikęs 1 min. 37,5 sek., o T. Kaukėnas - 2 min. 35,2 sek. vėliau nei J.Boe. Tiek vyrai, tiek moterys, tarp kurių bus N. Kočergina, persekiojimo rungtyse dalyvaus sekmadienį.

„Iš patirties yra buvę taip, kad kai po gero starto atsiranda pasitikėjimas, tada kitos varžybos nueina labai toli į šoną. Šiandien labai pavargau, stengiuosi, kuo geriau atsistatyti ir kuo geriau padaryti savo darbą bei pagerinti pozicijas“, - prieš sekmadienio startą vietos neprognozavo V. Strolia.

Atgal