VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Skelbimai

Skelbimai 10 19

Priė­mi­mo į Lie­tu­vos aukštą­sias mo­kyk­las sis­te­ma tam­pa efek­ty­vesnė

    

Lie­tu­vos aukštųjų mo­kyklų aso­cia­ci­ja (to­liau - LA­MA BPO), įs­teig­ta 2001 metų lie­pos 12 dieną ir vie­ni­jan­ti šešio­li­ka aukštųjų Lie­tu­vos mo­kyklų (LKA, KMU, KTU, KU, LKKA, LMTA, LVA, LŽŪU, MRU, VGTU, ŠU, VDA, VPU, VU, VDU ir ISM), or­ga­ni­zuo­ja ir koor­di­nuo­ja bendrąjį priė­mimą į Lie­tu­vos aukštą­sias mo­kyk­las.

2009 me­tais, pra­sidė­jus moks­lo ir stu­dijų re­for­mai, Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nist­ras įga­lio­jo LA­MA BPO vyk­dy­ti bendrąjį priė­mimą į vi­sas ša­lies aukštą­sias mo­kyk­las ir kon­kur­so tvar­ka (re­mian­tis ge­riau­siųjų eilės su­da­ry­mo prin­ci­pu) nus­ta­ty­ti, ku­riems sto­jan­tie­siems ten­ka vals­tybės fi­nan­suo­ja­mos vie­tos. Visų aukštųjų mo­kyklų su­ta­ri­mu, LA­MA BPO tuo pačiu me­tu vyk­do ir bendrąjį priė­mimą į vals­tybės ne­fi­nan­suo­ja­mas vie­tas.

Nors sto­jan­tie­ji į ša­lies aukštą­sias mo­kyk­las bend­ro­jo priė­mi­mo pra­našu­mus galė­jo įver­tin­ti jau tuo­met, kai aso­cia­ci­ja tik pradė­jo sa­vo veiklą (vie­nu prašy­mu jie galė­jo pa­reikš­ti norą da­ly­vau­ti priė­mi­mo kon­kur­suo­se į dau­gelį skir­tingų stu­dijų prog­ramų), 2009 m. įvy­ku­si moks­lo ir stu­dijų re­for­ma at­nešė dau­gybę po­kyčių. Bu­vo pas­tebė­ta, kad tuo­me­tinė bend­ro­jo priė­mi­mo sis­te­ma nė­ra vi­siš­kai pri­tai­ky­ta nau­jam stu­dijų fi­nan­sa­vi­mo prin­ci­pui įgy­ven­din­ti, neuž­tik­ri­na efek­ty­vaus bend­ro­jo priė­mi­mo pro­ce­so or­ga­ni­za­vi­mo. 2009 m. bend­ro­jo priė­mi­mo sis­te­mo­je da­ly­va­vo jau 21 uni­ver­si­te­tas ir 23 ko­le­gi­jos, veikė 38 bend­ro­jo priė­mi­mo punk­tai, tačiau priė­mi­mo pro­ce­sas ta­po gremėz­diš­kas, pa­rei­ka­la­vo di­de­lių žmo­giškųjų iš­tek­lių, neiš­veng­ta aukštųjų mo­kyklų vie­ti­nių in­te­resų sie­ki­mo ap­raiškų. Su­si­da­rius to­kiai si­tua­ci­jai ta­po tiks­lin­ga įdieg­ti priė­mi­mo sis­temą, api­ma­nčią pla­tesnį va­dy­bos, ap­tar­na­vi­mo ir duo­menų ap­do­ro­ji­mo funk­cijų mastą.

Im­tis rei­ka­lingų po­kyčių įgy­ven­di­ni­mo aso­cia­ci­jai pa­vy­ko 2010 m., ga­vus Euro­pos so­cia­li­nio fon­do (ESF) pa­ramą pro­jek­to Nr. VP1-2.1-ŠMM-01-V-02-005 "Priė­mi­mo į aukštą­sias mo­kyk­las sis­te­mos to­bu­li­ni­mas ir įdie­gi­mas" įgy­ven­di­ni­mui. Pro­jek­tas fi­nan­suo­ja­mas pa­gal 2007-2013 m. Žmo­giškųjų iš­tek­lių plėt­ros veiksmų prog­ra­mos 2 prio­ri­te­to "Mo­ky­ma­sis visą gy­ve­nimą" prie­monę "Švie­ti­mo ko­kybės už­tik­ri­ni­mo ir stebė­se­nos sis­temų stip­ri­ni­mas".

Vyk­dant vieną pag­rin­di­nių pro­jek­to tikslų - priė­mi­mo į aukštą­sias mo­kyk­las sis­te­mos to­bu­li­nimą, di­di­nant jos tech­ninį ir prog­ra­minį funk­cio­na­lumą, ku­ria­ma ir die­gia­ma bend­ro­jo priė­mi­mo in­for­ma­cinė sis­te­ma, LR teisės ak­tams adap­tuo­ja­ma prog­ra­minė įran­ga, ėmė veik­ti LA­MA BPO in­for­ma­ci­nis por­ta­las. Ja­me vi­si be­si­do­min­tys bend­ruo­ju priė­mi­mu į Lie­tu­vos aukštą­sias mo­kyk­las ga­li ras­ti nau­din­gos in­for­ma­ci­jos tei­kia­nčius do­ku­men­tus, teisės ak­tus, su­ži­no­ti nau­jau­sią in­for­ma­ciją apie sto­ji­mo pro­ce­sus, su­si­pa­žin­ti su sta­tis­ti­niais bend­ro­jo priė­mi­mo duo­me­ni­mis, aukštųjų mo­kyklų prog­ra­mo­mis ir priė­mi­mo tai­syklė­mis, nau­do­tis kon­kur­si­nio ba­lo skaičiuok­le ir t.t.

Dėl nau­jos bend­ro­jo priė­mi­mo sis­te­mos įdie­gi­mo pro­jek­to vyk­dy­mo me­tu, 2010-2013 m., sto­jan­tiems į aukštą­sias mo­kyk­las ne­be­rei­kia vyk­ti į priė­mi­mo punk­tus. Prašy­mus jie tu­ri pa­teik­ti in­ter­ne­tu, o bran­dos ates­tatų duo­me­nys priė­mi­mo sis­temą pa­sie­kia tie­siai iš duo­menų bazės. Tik tie sto­jan­tie­ji, ku­rie vi­du­rinį iš­si­la­vi­nimą įgi­jo ank­sčiau nei 2010 m., ates­ta­tus duo­me­nims įves­ti tu­ri pa­teik­ti vie­na­me iš LA­MA BPO bend­ro­jo priė­mi­mo punktų. Sto­jan­tie­siems taip pat ne­be­rei­kia mokė­ti sto­ja­mo­sios stu­dijų įmo­kos ir mo­ke­sčio už pa­gei­da­vimų ko­re­ga­vimą.

LA­MA BPO aso­cia­ci­jos pre­zi­den­tas Pra­nas Ži­liu­kas pas­te­bi, kad elekt­ro­ninė­je terpė­je vyks­tan­tis priė­mi­mas į aukštą­sias mo­kyk­las itin pa­to­gus sto­jan­tie­siems: "Toks sto­ji­mo į Lie­tu­vos aukštą­sias mo­kyk­las bū­das pa­leng­vi­na ir at­pi­gi­na bend­ro­jo priė­mi­mo pro­cesą sto­ja­nčia­jam, net­rik­do va­sa­ros planų."

Vyk­dant pro­jektą taip pat bu­vo ku­ria­ma ir įgy­ven­di­na­ma bendrųjų sto­jamųjų eg­za­minų į me­no ir pe­da­go­gi­kos stu­dijų sri­ties prog­ra­mas kon­cep­ci­ja. No­rin­tys stu­di­juo­ti menų stu­dijų sri­ties ir me­no pe­da­go­gi­kos stu­dijų prog­ra­mas pri­va­lo lai­ky­ti sto­jamąjį eg­za­miną, o sie­kian­tys gau­ti pe­da­go­go kva­li­fi­ka­ciją - praei­ti mo­ty­va­ci­jos ver­ti­nimą. Sto­ja­ma­sis kū­ry­bi­nių gebė­jimų eg­za­mi­nas su­da­ro di­džiau­sią kon­kur­si­nio ba­lo dalį, o mo­ty­va­ci­jos ver­ti­ni­mas tu­ri tik re­ko­men­da­cinį pobūdį ir ga­li prie kon­kur­si­nio ba­lo pridė­ti 1 ar­ba 2 pa­pil­do­mus ba­lus. Į vals­tybės fi­nan­suo­ja­mas vie­tas be šių eg­za­minų ir mo­ty­va­ci­jos ver­ti­ni­mo sto­jan­ty­sis pa­tek­ti ne­ga­li. Vil­niaus pe­da­go­gi­nia­me uni­ver­si­te­te rengtų šo­kio, dailės, mu­zi­kos ir teat­ro sto­jamųjų eg­za­minų at­sa­kin­go­ji ad­mi­nist­ra­torė, mu­zi­kos ka­ted­ros lek­torė Dai­va Žit­ke­vičienė pas­tebė­jo, kad jau ant­rus me­tus iš eilės or­ga­ni­zuo­ja­mas mo­ty­va­ci­jos ver­ti­ni­mo tes­tas sto­jan­tie­siems į švie­ti­mo ir ug­dy­mo kry­pčių grupės stu­dijų prog­ra­mas itin nau­din­gas. "Mo­ty­va­ci­jos ir sto­jamųjų eg­za­minų ver­ti­ni­mo ko­mi­si­jos na­riai džiau­gia­si, kad į mo­ty­va­ci­jos ver­ti­ni­mo se­siją at­vykę sto­jan­tie­ji ne tik pa­tik­ri­na sa­vo ap­sisp­ren­di­mo tap­ti mo­ky­to­jais tvir­tumą, bet ir pa­si­ren­gia at­sa­kin­gai žvelg­ti į bū­si­mas stu­di­jas."

Sie­kiant dar vie­no pro­jek­to "Priė­mi­mo į aukštą­sias mo­kyk­las sis­te­mos to­bu­li­ni­mas ir įdie­gi­mas" tiks­lo įgy­ven­di­ni­mo - to­bu­lin­ti priė­mi­mo į aukštą­sias mo­kyk­las sis­temą ge­ri­nant sis­te­mos da­ly­vių kom­pe­ten­ciją už­tik­ri­nant priė­mi­mo pro­ce­so efek­ty­vumą ir ži­no­mumą - or­ga­ni­zuo­ja­mi mo­ky­mai priė­mi­mo sis­te­mos ope­ra­to­riams-kon­sul­tan­tams, aukštųjų mo­kyklų priė­mi­mo ko­mi­sijų ir sto­jamųjų eg­za­minų ver­ti­ni­mo ko­mi­sijų na­riams. Taip ke­lia­ma jų pro­fe­sinė kva­li­fi­ka­ci­ja, ge­ri­na­mi dar­bo įgū­džiai ir pro­fe­sio­na­lu­mas. Taip pat su priė­mi­mo į aukštą­sias mo­kyk­las or­ga­ni­za­vi­mu sie­kia­ma su­pa­žin­din­ti vi­suo­menę. LA­MA BPO pag­rin­dinės būs­tinės kon­sul­tan­tai prieš sto­ji­mo į aukštą­sias mo­kyk­las pra­džią ap­lan­ko ša­lies mo­kyk­las, pris­ta­to bend­ro­jo priė­mi­mo pro­ce­sus ir at­sa­ko į abi­tu­rien­tams ir jų tė­vams rū­pi­mus klau­si­mus. LA­MA BPO aso­cia­ci­ja taip pat or­ga­ni­zuo­ja kas­me­tinę Aukštųjų mo­kyklų mugę.

Ti­ki­ma­si, kad pro­jek­to re­zul­ta­tas bus efek­ty­vi bend­ro­jo priė­mi­mo sis­te­ma, nau­do­ja­ma vi­soms Lie­tu­vos aukš­to­sioms mo­kyk­loms ap­tar­nau­ti ir teik­ti in­for­ma­ciją vi­suo­me­nei bei švie­ti­mo val­dy­mo ins­ti­tu­ci­joms. Sis­te­ma nau­do­sis vi­sos Lie­tu­vos abi­tu­rien­tai, in­for­ma­cinė­mis prie­monė­mis bus vyk­do­ma in­for­ma­ci­jos apie priė­mi­mo pro­cesą sklai­da. Tai už­tik­rins, kad abi­tu­rien­tams kas­met bus išp­la­ti­na­ma in­for­ma­ci­ja apie priė­mi­mo pro­ce­so nau­jo­ves ir ga­li­my­bes. Ino­va­ty­vi sis­te­ma bus nau­din­ga vi­soms aukš­to­jo moks­lo ins­ti­tu­ci­joms, nes leis at­lik­ti priė­mi­mo pro­ce­so ana­lizę ir iden­ti­fi­kuo­ti to­bu­lin­ti­nas sri­tis.

Ap­mo­ky­ti dar­buo­to­jai - ope­ra­to­riai ir priė­mi­mo ko­mi­sijų na­riai - galės efek­ty­viai at­lik­ti už­duo­tis bend­ro­jo priė­mi­mo me­tu bei kva­li­fi­kuo­tai kon­sul­tuo­ti sto­ja­nčiuo­sius.

Iš vi­so bend­ro­jo priė­mi­mo į aukštą­sias mo­kyk­las sis­te­mos pert­var­kai iš Euro­pos so­cia­li­nio fon­do nu­ma­ty­ta skir­ti dau­giau nei 4 mln. litų. Pro­jek­to trukmė - 36 mėn., jį pla­nuo­ja­ma įgy­ven­din­ti iki 2013 m. ru­dens.

Užs. Nr. LAF - 15/2011


Ma­ri­jam­polės ra­jo­no apy­linkės teis­me iš­kel­ta ci­vi­linė by­la Nr. 2-2680-399/11, pa­gal ieš­kovės Ode­tos Ba­ra­naus­kaitės ieš­kinį at­sa­ko­vui Ta­dui Pleč­kaičiui, gi­mu­siam 1986-08-14, dėl san­tuo­kos nut­rau­ki­mo dėl ki­to su­tuok­ti­nio (at­sa­ko­vo) kaltės. At­sa­ko­vui viešo pas­kel­bi­mo bū­du įtei­kia­mas –teis­mo šau­ki­mo nuo­rašas ir pra­neša­ma, kad by­la pas­kir­ta nag­rinė­ti pa­ren­gia­ma­ja­me teis­mo posė­dy­je 2011-11-03 d., 9 va­landą Ma­ri­jam­polės apy­linkės teis­me (Kau­no g. 8, Ma­ri­jam­polė). Jei­gu at­sa­ko­vas neat­vyks į pa­ren­giamąjį teis­mo posėdį teis­mas iš­nag­rinės bylą teis­mo posė­dy­je (iš esmės) jam ne­da­ly­vau­jant. Pro­ce­si­niai do­ku­men­tai –teis­mo šau­ki­mas lai­ko­mas įteik­tas pra­neši­mo pas­kel­bi­mo spau­do­je dieną.

Nr. 958


Pa­sie­nio kont­rolės punktų di­rek­ci­ja prie Su­si­sie­ki­mo mi­nis­te­ri­jos (to­liau –PKPD) skel­bia viešą pa­tal­pos nuo­mos kon­kursą.

1. Pa­raiš­kas da­ly­vau­ti kon­kur­se teik­ti užk­li­juo­tuo­se vo­kuo­se iki 2011 m. lapk­ričio 3 d. 17 val.

2. Pa­tal­pos ad­re­sas: Ra­mo­niš­kių pa­sie­nio kont­rolės punk­tas –Ra­mo­niš­kių kai­me, Ša­kių ra­jo­no sa­vi­val­dybė­je.

3. Nuo­mos trukmė –5 me­tai.

4. Kon­kur­so są­ly­gas at­siim­ti ad­re­su: 7 kab., Ge­di­mi­no pr. 26, 01104 Vil­nius.

5. Pa­raiš­kas kon­kur­sui teik­ti ad­re­su: Ing­ri­da Pa­paurė­lienė, 7 kab., Ge­di­mi­no pr. 26, 01104 Vil­nius.

6. Pa­pil­do­ma in­for­ma­ci­ja tei­kia­ma tel.: 8 5 243 0604.

7. Ko­mi­si­jos posė­dis įvyks 2011 m. lapk­ričio 4 d. 14 val. ad­re­su: Ge­di­mi­no pr. 26, 01104 Vil­nius.

8. Pra­dinį įnašą, lygų pas­kelb­tam 3 mė­ne­sių pra­di­niam nuom­pi­ni­gių dy­džiui be PVM, su­mokė­ti iki ko­mi­si­jos posė­džio, įvyk­sia­nčio 2011 m. bir­že­lio 3 d., į banką Swed­bank, AB, a. s. LT50 7300 0100 9827 5967, ban­ko ko­das 73000, įmonės ko­das 300147455.

9. Vo­kuo­se kar­tu su prašy­mu tu­ri bū­ti pa­teik­ti vi­si Lie­tu­vos Res­pub­li­kos Vy­riau­sybės  2001 m. gruo­džio 14 d. nu­ta­ri­me Nr. 1524, jo 2002 m. lapk­ričio 22 d. pa­kei­ti­me Nr. 1814, 2007 m. ge­gužės 26 d. pa­kei­ti­me Nr. 485 bei 2009 m. rugp­jūčio 19 d. pa­kei­ti­me Nr. 947 rei­ka­lau­ja­mi do­ku­men­tai bei pa­žy­mos apie įmonės įsis­ko­li­nimą Vals­ty­bi­nio so­cia­li­nio drau­di­mo fon­dui ir vals­tybės biu­dže­tui.

10. Kon­kur­so laimė­to­jas sa­vo lėšo­mis įsi­ren­gia pa­talpą su ats­ki­ru įėji­mu, as­menų ir pre­kių judė­ji­mo stebė­ji­mui ir kont­ro­lei įren­gia vaiz­do stebė­ji­mo ka­merą bei vi­sus dar­bus de­ri­na su Ra­mo­niš­kių PKP sta­ti­nio pro­jek­to arc­hi­tek­tu.

11. Kon­kursą lai­mi tas pre­ten­den­tas, ku­rio pa­siū­ly­ta mė­ne­sinė nuom­pi­ni­gių su­ma bus di­džiau­sia.

Nr.959


2011-09-29 Rad­vi­liš­kio ra­jo­no apy­linkės teis­mo nu­tar­ti­mi at­sa­ko­vei Re­na­tai Za­lec­ky­tei, gi­mu­siai 1977-08-01, pas­ku­tinė ži­no­ma gy­ve­na­mo­ji vie­ta:

Rad­vi­liš­kio m., Pievų g. 2-2, in­te­re­sams ats­to­vau­ti ci­vi­linė­je by­lo­je dėl tėvų val­džios ap­ri­bo­ji­mo pa­gal ieš­kovės Re­gi­nos Za­lec­kytės ieš­kinį pas­kir­tas ku­ra­to­rius ad­vo­ka­tas Vi­gin­tas Strič­ka. Pa­ren­gia­ma­sis teis­mo posė­dis pas­kir­tas 2011 m. lapk­ričio 4 d. 9.00 val.

Nr.960

Atgal