VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pramogos

11.08. Kauno Kalėdos: įdomiau nei kasmet

Laplandijos tarybos sprendimu, 2017-ųjų Kalėdų senio ambasada įkuriama Kaune. Kalėdoms besiruošiantis Kaunas šiemet nusiteikęs itin šventiškai ir ketina priblokšti net visko mačiusius miestiečius ir jų svečius. Laplandijos nykštukai jau kerta ledą ir luitus transportuoja į Kauną, kur gruodžio 2-ąją "užkurs" gražiausią Lietuvos eglę.

Tokią žinią antradienį Kauno rotušėje surengtoje spaudos konferencijoje žurnalistams pranešė pagrindinis artėjančių didžiųjų metų sandūros švenčių "dirigentas" - neįprastai vasariškai ir sportiškai vilkintis Kalėdų senelis.
Anot miesto savivaldybės atstovo Manto Bartulio, originalumu pasižymintys kauniečiai iš peties padirbėjo ir šį kartą. Kauno Rotušės aikštėje įžiebiama 12 metrų Kalėdų eglė taps pirmąja šalyje, apšviesta aplinkai draugiška elektros energija. Jai pagaminti bus naudojami kavos tirščiai, kuriuos rinkti kviečiamos visos Kaune veikiančios įmonės, organizacijos, neabejingos aplinkosaugos problemoms ir puoselėjančios atsakingą požiūrį į verslą.
Rotušės aikštę taip pat papuoš įspūdingo dydžio stiklinė instaliacija, kuri sutemus nusidažys įvairiausiomis spalvomis. 
"Ji simbolizuos daugiabutį namą. Žvelgdami į jo langus iš šalies, kauniečiai ir miesto svečiai matys bendrą kalėdinę dvasią. Vakaro metu ant instaliacijos bus rodomos 3D projekcijos", - tvirtino konkursą rengti Kalėdų šventes, įkurti Rotušės aikštėje šventinį miestelį bei organizuoti jame įvairių renginių vaikams ir suaugusiems laimėjusios firmos "Medusa Concert" vadovas Remigijus Knabikas.
Kaunas šiais metais Kalėdoms skirs rekordinę sumą - apie 460 tūkst. eurų. Palyginimui, pernai ši suma siekė apie 350 tūkst. eurų. Kalėdiniu laikotarpiu bus papuošti M. K. Čiurlionio, Varnių, P. Vileišio, S. Daukanto, Panemunės, Kauno hidroelektrinės tiltai, Jiesios bei Kauno pilies tilteliai, įvairios miesto erdvės. Visą gruodį, primena ELTA, bus apšviestas Kauno valstybinis muzikinis teatras. Taip pat - Nepriklausomybės aikštė, Laisvės alėja, Santakos parkas, gatvės Senamiestyje, Šančiuose, Panemunėje, Žaliakalnyje, miesto centre bei kitur.
"Santakos parkas pavirs svajonių parku, kiekvienas čia apsilankęs patirs netikėtumo jausmą. Atėję į parką, prisiminsime vaikystę ir tą nuostabų nekantrumo jausmą, kai žinai, kad netrukus atrasi kažką netikėto, anksčiau dar nepatirto, iki tol nematyto", - teigė Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus atstovė Nomeda Prevelienė.
Prisidėti prie projekto ir aplinkai draugiškos elektros energijos Kauno eglei gamybos gali visos mieste veikiančios įmonės bei organizacijos, taip pat - verslo centrai, kavinės ir restoranai, kitos maitinimo ir pramogų vietos. Susidomėjimą pareiškusias organizacijas aplankys projekto ambasadorius, kuris pristatys kavos tirščiams rinkti skirtą talpą bei pasirūpins jos periodišku pakeitimu. Kauno mieste surinkti kavos tirščiai bus vežami į vieną iš 10-ies "Modus Energy” eksploatuojamų biodujų jėgainių. Joje gaminant elektrą nesusidaro jokių atliekų.
"Kiekvienam, mėgstančiam kavą, tenka ne tik malonumas ją geriant, bet ir rūpestis po jos liekančiais tirščiais. Paprastai juos išmetame kartu su kitomis buitinėmis atliekomis. Jų kiekiai kavinėse, restoranuose, degalinėse, galiausiai, verslo centruose išauga, o ką tuomet daryti su tiek kavos tirščių? Mums šis klausimas nedavė ramybės ne vienerius metus, todėl iš karto susidomėjome partnerių pasiūlytu tirščių perdirbimo būdu. Dėjome visas pastangas, kad projektas startuotų prieš didžiąsias metų šventes, o pirmieji jo rezultatus galėtų įvertinti Kauno miestas ir jo gyventojai", - sakė "Paulig Coffee Lietuva" direktorius Mindaugas Čalka.
Kavos tirščiai jau šią savaitę pradedami rinkti iš įvairių bendrovių, degalinių, partnerių. Taip pat tirščių surinkimo punktai bus ir Rotušės aikštėje, tad ir patys gyventojai galės prisidėti prie aplinkai draugiško eglutės apšvietimo. Skaičiuojama, kad iš dviejų puodelių kavos galima pagaminti vieną vatą elektros energijos.
Rotušėje antradienį vykusioje spaudos konferencijoje dar neatskleista, kokiomis puošmenomis pasidabins pagrindinė Kauno miesto eglė, atsirasianti kalėdiniame miestelyje. Tepasakyta, kad šiemet ji nebus nei iš plastiko, nei iš kitokių medžiagų. Dvylikos metrų aukščio šventinę eglutę žadama sukomponuoti iš pušų ir kėnio šakų, puošti kankorėžiais bei kitokiais aplinkai draugiškais papuošimais. Programuojant jos apšvietimą, spalvų gama keisis, ir lempučių šviesos atsispindės ledo imitacijų, papuošiančių visą Rotušės aikštę, paviršiuose.
Anot "Medusa concert" vadovo Remigijaus Knabiko, per Kalėdų eglutės įžiebimo šventę laukiama svečių - nykštukų iš užsienio šalių bei visos Lietuvos. Įspūdingas bus ir Naujųjų metų sutikimas Rotušės aikštėje, kur nuo 22 iki 2 val. į šventinį šurmulį visus įtrauks diskoteka, o joje bus daug lazerių, šviesų, 3D projekcijų.
"Galiu sakyti drąsiai - šiemet Kalėdos Kaune bus kaip Amerikoje. Mūsų tikslas - sukurti tokią šventinę atmosferą mieste, kad ji paliestų visų kauniečių širdis, o į miestą atvyktų svečių ne tik iš kitų Lietuvos kampelių, bet ir iš užsienio. Kalėdos Kaune, kodėl gi ne?", - kalbėjo Kauno vicemeras Simonas Kairys.
 
Atgal