VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 28. Lietuva užmezgė diplomatinius santyklius su Trinidadu ir Tobagu

Marius Paškauskas

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis ir Trinidado ir Tobago užsienio reikalų ministras Vinstonas Dukeranas (Winston Dookeran) savo vyriausybių vardu rugsėjo 26 dieną Niujorke pasirašė bendrą komunikatą, kuriuo užmezgami Lietuvos ir Trinidado ir Tobago diplomatiniai santykiai.
Šis žingsnis paskatins abi valstybes bendradarbiauti tarptautinėse organizacijose - Jungtinėse Tautose ir jų specializuotose agentūrose. Be to, bendradarbiavimas su Afrikos, Karibų ir Ramiojo vandenyno valstybėmis yra svarbus bendros Europos Sąjungos užsienio politikos kontekste.
Trinidadas ir Tobagas yra valstybė Karibų jūros pietuose, netoli Venesuelos kranto, sudaryta iš dviejų pagrindinių salų. Bendras šalies plotas - 5131 kv. km, gyventojų skaičius - apie 1,2 milijono. Sostinė - Port of Speinas.
Ši valstybė tapo nepriklausoma nuo Jungtinės Karalystės 1962 metais, tačiau yra Tautų Sandraugos narė. Trinidado ir Tobago valdymo forma yra unitarinė parlamentinė konstitucinė respublika.
Trinidadas ir Tobagas yra viena labiausiai pasiturinčių valstybių Karibų jūroje. Ši šalis turi gausius naftos ir dujų išteklius, kurių eksploatavimas dominuoja jos ekonomikoje.
Komunikatą abiejų šalių atstovai pasirašė Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 67-osios sesijos bendrųjų debatų paraštėse.
Trinidadas ir Tobagas - 163 valstybė, su kuria Lietuva užmezgė diplomatinius santykius.

Atgal