VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 21. Stiprinamas Lietuvos bendradarbiavimas su Lenkija

Maksas Kasparaitis

Lietuvos ir Lenkijos ūkio ministerijų atstovai po tarpvyriausybinės Lietuvos ir Lenkijos ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdžio pasirašė protokolą, kuris turėtų dar labiau sustiprinti dvišalį bendradarbiavimą transporto, energetikos, prekybos, investicijų ir kitose šalims svarbiose srityse.
Lietuvos ūkio viceministro Daumanto Lapinsko teigimu, bendradarbiavimas su Lenkija yra itin reikšmingas, o tarpvyriausybiniame posėdyje buvo pasikeista naujausia informacija apie abiejų šalių ekonomikai svarbių projektų, ypač energetikos, transporto ir turizmo srityse, įgyvendinimą.
"Kadangi tai pirmas tokio pobūdžio susitikimas nuo 2009 m., džiugu, kad buvo atgaivintos diskusijos dėl dvišalio ekonominio bendradarbiavimo stiprinimo. Malonu, kad su Lenkijos atstovais pavyko pasiekti susitarimus daugeliu svarbių klausimų", - sakė D. Lapinskas. Jam pritarė ir Lenkijos ūkio ministerijos valstybės sekretoriaus pavaduotojas Andžejus Dycha (Andrzej Dycha).
Daugiausia dėmesio 15-ajame tarpvyriausybinės Lietuvos ir Lenkijos ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdyje buvo skirta bendradarbiavimui energetikos ir transporto sektoriuose - aptarta dujų terminalų statyba, skalūnų dujų potencialo išnaudojimo galimybės, pokyčiai elektros energetikos srityje, transporto projektų "Rail Baltica" ir "Via Baltica" vykdymo eiga.
Šalys taip pat išreiškė pasitenkinimą augančiais turistų srautais ir aptarė bendrus turizmo projektus. Be to, buvo aptartos glaudesnio bendradarbiavimo galimybės Europos Sąjungos lygmeniu investicijų, vartotojų teisių apsaugos, rinkos priežiūros, viešųjų pirkimų, inovacijų srityse, pažymėta, kad tarpusavio santykių plėtojimas jose taip pat turi didelę reikšmę šalių ekonomikoms.
Pirmąjį šių metų pusmetį Lenkija tarp visų (184) Lietuvos prekybos partnerių pagal prekybos apyvartą (5 944,3 mln. litų) buvo 4-oje vietoje, pagal eksportą - 7-oje (2 075,9 mln. litų), o pagal importą - 3-ioje (3 868,4 mln. litų) vietoje.
Tiesioginės Lenkijos investicijos Lietuvoje 2011 m. pabaigoje sudarė 4 283,15 mln. litų, o 2012 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje - 5 475,5 mln. litų. Tiesioginės Lietuvos investicijos Lenkijoje 2011 m. pabaigoje sudarė 443,05 mln. litų, o 2012 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje - 461,73 mln. litų.
2011 m. Lietuvą aplankė 1 359,6 tūkst. Lenkijos turistų (tai 2,8 proc. daugiau nei 2010 m.).

 

 

 

 

 

Atgal