VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 14. S. Čaplinskas: reikia ilgalaikės ir tęstinės politikos

Tadas Markevičius

Sumažinti nelegalių narkotikų paklausą bet kurioje visuomenėje būtų įmanoma tik pakeitus nelegalių narkotikų vartojimo sampratą "tai kažkieno kito problema" į "tai visos visuomenės problema", įsitikinęs Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas.

 Šią mintį jis akcentuoja ir savo išleistoje naujoje knygoje "Atsako į AIDS ir narkomaniją kontroversijos", kuri pristatyta ketvirtadienį spaudos konferencijoje Seime.

 "Šioje publikacijoje aptariau nemažai kontraversiškų klausimų, nuolat iškylančių per pastaruosius 30 metų, dirbant su ŽIV prevencija susijusioje srityje ir analizuojant atskirų šalių bei mūsų pačių patirtį ir išmoktas pamokas", - sako autorius.

 Jo nuomone, šioje srityje svarbus ir politikų ryžtas, nes reikia ilgalaikės ir tęstinės politikos.

 "Prevencijos akcentavimas rinkimų metų nežavi tiek daug rinkėjų. Priklausomų nuo narkotikų asmenų nedaug, dauguma jų nebalsuoja, ir jie neturi profsąjungų. Tai tiesiog grupė žmonių, kuriuos lengva pamiršti. Tad nors receptas, kaip sumažinti narkotikų problemų, gali atrodyti paprastas, jam reikia ir mūsų politikų, ir sprendimus priimančių asmenų įsipareigojimo ir ryžto. Reikia ilgalaikės ir tęstinės politikos", - teigia knygoje S. Čaplinskas.

 Apie narkotikų prevenciją diskutuojama ir ketvirtadienį Seime vykstančioje konferencijoje "Mokslo pažanga - efektyviai narkotikų vartojimo prevencijai".

 Ją surengė Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisija, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas ir Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras.

 Konferencijai pirmininkauja Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė. Renginyje pranešimus skaitys organizacijos "Europos miestai prieš narkotikus" (ECAD) direktoriaus pavaduotojas Okė Setreusas (Ake Setreus, Švedija), Lietuvos sveikatos mokslų universiteto doc. dr. Aurelijus Veryga, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius, Mykolo Romerio universiteto profesorius dr. S. Čaplinskas, Vytauto Didžiojo universiteto Teorinės psichologijos katedros profesorius, hab. dr. Antanas Goštautas ir kt.

Atgal