VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 11. Šviesa pralaimi

Vyriausiasis redaktorius Algirdas Pilvelis

Pamestas kursas. Daugiau dulkių, negu oro slysta šiandienos širdimis, o tu išskirtinė Tauta, vagoji Tėvynę trimis milijonais noragų. Iries. Įsimetė blogis kaip po varnalėša tūnanti rupūžė, rengiasi įšokti į rinkos atspindžius – tada užkietėja peristaltika, matematika įlementuota, Nerimi neria į Nemuną toliau atgal į Baltijos akis nebaltiškas. Ten glūdi cheminės bombos nuo Antrojo pasaulinio karo. Rūdys susimaišė tuščiavidurėm krūtim, keičiasi, žvelgia, žiūri, bet mąstyti per sunku. Į mano sielą patekęs politinis vanduo sušalo ir surakino viltį. Išgydyti krizę? Kažkuo kažkur, kažkurioj Baltijos šaly. Ne, man svarbiausia tėvynė. Pasiteisinimas. Oi negudrus, save keist neketina nei vienas politikierius. Nelaiko ir neturi reikalo, ir šiaip nebando, griauna žmogų pinigai. Jokios vilties, o blizgint alkio nereikia, ir taip sulėtinta elgsena krikštija kiekvieną žvilgsnį, pažymėti antikultūros. Na, ir žiaurumų taškučiais. Kokio racionalumo terminus skelbia Arvydas Sekmokas? Vienintelis fizikas, regis, sergantis minios veidų spalvos liga kvailalige. Jo priešrinkiminės ir priešžieminės sezono mintys „tiesa“ reiškiasi kaip kitų, „didesnių už jį fizikų“ manipuliacijomis. Jo mintyse nesunku sugauti vyraujančias skirtingas nuomones tarp TS-LKD partijos net tik dėl energetikos ar AE statybų Ignalinoje. Tarkim, ima ginti valdžios išpuolius prieš tuos tris milijonus arklus, susmeigusius drąsuolius. Jie laukia – derlius dešimt procentų gausesnis už buvusiųjų metų. Bet į kalėjimą siunčiami policininkai, sukėlę avarijas girti. Ar maža jų pas  mus jau sėdi už grotų? Tai viskas dar nesibaigė, iš baimės girtuoklių akys  tįsta – brangiai apmokami advokatai skuba išsukti, ištraukti, ir ar svarbu, ar pavyks tą padaryti? Nesvarbu, kad trys milijonai arklų mato, girdi, bet jokio triukšmo. Jie tyli, jie nusigręžė. Ar jiems įdomu, kad Darbo partijos lyderis žada daug darbo, daug gerai apmokamų darbo vietų, jeigu ateina ir atsisėda į premjero kėdę. Toks giedojimas iš teleekranų „neveža“, o traukiny sėdinti L.Graužinienė Labanore statysis pirtelę, nes žemė gauta sūnaus, turinčio  neįgalumą. Jam reikia, ne jai, ne Darbo partijai, ne Tautai, kuri įsmeigus tris milijonus irklų iriasi  be kapitono į priekį iš vidaus pusės.  Keisto vidaus, pritvirtinto prie apstulbusio Viktoro – prikrėtė pokštų, gyvendamas daugiau nei metus prie Kremliaus sienos. Nebaisu įkliūti su tokiu diplomu. Graži Maskva, vaikščiojai apie mauzoliejų, nebaigei gydytis, susiprotėjai, stataisi du naujus fabrikus, gauta parama – 38 milijonai iš Europos Sąjungos. Viktorai, tada tu ūkio ministro kėdėj miegojai.  Bet dabar paklausk savęs: ar gerai  pasišildei? Ar gražiai nusišveitei savo sielą? Naftalino kvapas dvelkia. Susigrąžinti pasitikėjimo - tie trys milijonai ar gynė tavo sustuobrėjusį, nepasotinamą pirštą.

Vakar lyg tyčia Lietuvos televizija parodė siužetą iš Kėdainių rajone privatizuotų dvarų, kurio viename šeimininkavo Piotras Stolypinas, kurį laiką buvęs pasiuntiniu Vokietijoje. Jo proanūkio, gyvenusio Paryžiuje, Kėdainių restorane buvo surengtas priėmimas. „Jau greitai atstatysiu dvarą ir Kėdainių cerkvę“. Na, ką gi, žodžiai skiriasi nuo darbų, Viktorai. Šaudai, šūkalioji teleekrane į gyvą tautą, o pažadai, į juos įbridęs iki liežuvio, tu agituoji, nepamiršti pabrėžti: „Buvau paprastas suvirintojas, iš mažens mėčiau peilius į taikinius.“ Įstrižai, paprastai. Bene buvo taiklesnių akių?  Tarkšt, barkšt, kalbini tikrus balsus, o jų  kiek ateis prie balsadėžių, nei viena reitingus skaičiuojanti firma neatsakys. Atidirbai suvirintoju, dabar neblogai pagyvenai Europos parlamentaro salės kėdėj. Oi, Viktorai, koks tu „nuostabus“. Darbo vietos iš Darbo partijos lyderio lūpų ir akių, bet akys piktos. Spaudžia laikas. Apsidžiaugi - reklama pavyko. Kiekvienas žada, kaip koks mažas vaikas, dėlioja pergalės taškus, iškilmingai, tvarkingai sušukuotas pasiūlai laikytis teisingo kurso ir balsuoti už darbą žadantįjį Darbo partijos įkūrėją genialųjį Viktorą. O jei atvirai, ar Darbo partija visiems apmokėjo už priešrinkiminę reklamą? Ne visiems.

Norėčiau pakalbinti Darbo partijos vedlį ir pateikti geresnių klausimų nei matytoje laidoje žurnalistai. Rinkimų laivas artėja prie uosto, spalio 14-oji čia pat. Ne iš didžio tolio matomos tos valandos, tie virpėjimai imančių painų biuletenį. Viršukalnėje keturios Seimo partijos. O gal Darbo partija sutapo su  kai kurių rinkėjų džiaugsmu – naujas darbo vietas sapnuojantys  jau iš anksto dėkoja Viktorui. Jo talentas, jo paslaptis. Kėdainių gatvelės darda – vedlys prabyla iškilmingu įtaigiu balsu. Jokiu būdu Viktoras Uspaskichas neplaukia vien tamsa, jo širdis - žinojimo patirtis, žymima kovos su silpnesniais pergalėm. Argi lietuviai sugeba valdyti Lietuvą? Prie ruso buvo geriau.  Apie gėrį sėjantį Viktorą pamatau nudrėbtą veidą iš Archangelsko dvasios. Kai kas teigia, kai sugrįžo Viktoras į Vilnių, jo palyda ašarojo. Kur dabar Ona Juknevičienė -  Darbo partijos protas? Ir kodėl šios strategės troškimai nesutapo su  V.Uspaskicho žongliruojama padėtimi? Aš tik keletu žodžių išsakau – jūs, Viktorai, ne milžinas, kaip ir kiekvienas, atvykęs į Kėdainius, žentas. Bet kodėl Jūs pasirinkote Kėdainius, kas jums pasirašė įsakymą? Kas pasirašė Kėdainių malūno privatizavimo dokumentus? Ar pamenate? Tas pats, kuris Kristinai padovanojo „Draugystę“. O kuo toliau, tuo įžūliau, - kalba „LA“ vyriausiasis redaktorius. A.Brazausko tiltas per Nerį. Tokį pavadinimą pasiūlė priimti Seime Česlovas Juršėnas. Gal šis politikas pamiršo, kas išdavė ir pabėgo iš Seimo Sausio 13-osios naktį, palikdami ginti Seimą – Algirdas Brazauskas, Kazimiera Prunskienė, Česlovas Juršėnas. Tiltas  per Nerį tarp Popiežiaus Jono Pauliaus II aikštės, šv. Petro ir Povilo bažnyčios, kitoj pusėj - Tuskulėnai, kiek suvežta slapta ir užkasta Lietuvos patriotų, nukankintų Stalino.  Tai tiltas  tarp Popiežiaus Jono Pauliaus II aikštės ir Tuskulėnų. Kodėl toks tyčiojimasis iš lietuvių tautos?

Parašiau šį priešrinkiminį komentarą ir pagalvojau: o jeigu Darbo partija arba asmeniškai Europos parlamentaras Viktoras Uspaskichas paremtų prof. Vytauto Landsbergio knygos išleidimą, kurią parašiau ir kuri turi būti išspausdinta iki spalio 15 dienos, t.y. tada jau bus žinoma, kiek kuri Seimo partija gavo vietų Seime, gal  tada tektų A.Pilveliui atsiprašyti pono V.Uspaskicho už komentarus apie vieną turtingiausių Lietuvos žmonių, ketinantį tapti Lietuvos Premjeru.

Šio reklaminio straipsnio apie V.Uspaskichą neužsakė Darbo partijos pirmininkas, bet sąskaita bus išrašyta.

Darbo partija – tai 15.000 bendražygių. Ta partija solidi ir gana per trumpą laiką įkurta, ir šiandien įsitvirtinusi antroje vietoje, galima teigti, partija nemiega ant laurų viršūnės, o dirba.

Ledų šventės laukiamos. Galėjau ją pamatyti, V.Uspaskichas atsiuntė kvietimą. Galingas ledų gausumas, įvairūs atrakcionai vaikams. Šiemet be įžymiausių Lietuvos muzikos pasaulio atstovų (Natalijos Bunkės, Ryčio Cicino, Ryčio Kupčinsko, grupių „Sel“ ir „Pop Ladies“), šventės šeimininkas Viktoras Uspaskich į Kėdainius priviliojo ir Rusijos vokalinį instrumentinį ansamblį „New Samocvety“, su kuriuo mielai atliko jaunystės dainą „Moi adres Sovetskij Sojuz“.

Grupė „New Samocvety“ -  tai Jurijaus ir Innos Malikovų projektas, kuris tapo sėkmingu legendinės grupės „Samocvety“ pratęsimu, tačiau priduriant naują stilių ir skambesį. Į grupės sudėtį įeina miuziklų „Notre Dame de Paris“ ir „Grafas Montekristas“ atlikėjas Aleksandras Postolenko, įžymaus Baltarusijos atlikėjo Valerijaus Daineko dukra Jana Daineko, penkto „Žvaigždžių fabriko“ prizininkas Michailas Veselovas, estradinio džiazo projekto „Music Parking Band“ solistas Andrėjus Dijevskis ir kolektyvo vadovė, dainininkė, aktorė, laidų vedėja Inna Malikova. Jau tapo įprasta kiekvienais metais tradiciškai laukti Ledų šventės. Joje kasmet svečiuojasi ne tik kėdainiečiai, tačiau ir svečiai iš Lietuvos bei užsienio.

Nutylima viena – V.Uspaskichas neskelbia, kiek „Vikonda“ prezidentui, kasmet dešimtis milijonų uždirbančiam verslininkui kainavo  2012 metų ledų šventė.

Bet ar tai svarbu? Europos parlamentaras turi kuo pasigirti parlamente.

 Šiandien Lietuvoje šviesa pralaimi, bet V.Uspaskich tikisi tapti Lietuvos premjeru ir pasirašyti naują daug pigesnių  dujų sutartį su "Gazpromu", ber ar taip gali atsitikti - klausimas.

Atgal