VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 11. Pensijų sistemos reforma orientuota į savo ateitimi besirūpinančius žmones

Norint išlaikyti stabilią pensijų sistemą, reikia aktyvinti antrąją pensijų kaupimo pakopą ir skatinti žmonių dalyvavimą privačiame papildomame savanoriškame kaupime, mano socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas.

 Seime antradienį bus pradedamas svarstyti įstatymų paketas, kuriame numatyta, jog nuo 2014 m. būtų ne tik iš "Sodros" į pensinius fondus pervedami 2 proc., bet ir valstybės skatinimas, jei žmogus kaupia savarankiškai. Be to, numatyta galimybė žmonėms grįžti į "Sodrą".

 "Grįžimas atgal, kai veikia tik pirmoji pakopa, didintų "Sodros" naštą ilguoju laikotarpiu, ir vien tik tai neužtikrintų pakankamos apsaugos senatvėje", - Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos išplatintame pranešime cituojamas viceministras A. Bitinas. Jo teigimu, ministerijos parengta pensijų sistemos pertvarka orientuota į mąstantį, savo ateitimi besirūpinantį žmogų, kuriam ne vis vien, kas jo laukia ateityje ir kokią pensiją jis gaus.

 "Atsisakius pensijų kaupimo idėjos, "Sodros" deficitas augtų sparčiau, o pakeitimo norma, t. y. Pensija, lyginant su buvusiu atlyginimu, mažėtų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos skaičiavimais, 2060-aisiais pensininkas iš pirmos pakopos gautų viso labo apie 25 proc. savo buvusio atlyginimo. Tuo tarpu kaupdamas dalį lėšų antroje pakopoje, jis gautų apie 40 proc. buvusio atlyginimo pensijos", - aiškina A. Bitinas.

 Be to, pasak jo, prognozuojant "Sodros" biudžeto pajamas ir išlaidas ateityje, matyti, kad 2 proc. įmokos nukreipimas į pensijų kaupimą leidžia sumažinti "Sodros" išlaidas pensijoms 2060 m. iki 0,5 proc. nuo BVP, lyginant su išlaidomis, kai įmokos į pensijų kaupimą nepervedamos.

 "Europos Komisija taip pat vis didesnį dėmesį skiria socialinių sistemų pertvarkai, skatina įvairesnių pensijų modelių formų plėtrą, nes dėl senstančios visuomenės ir kitos Europos šalys turės arba mažinti pensijas, arba didinti mokesčius ar socialinio draudimo įmokas. Vienas realiausių sprendimų mūsų situacijoje - papildomas pensinis kaupimas", - teigia politikas.

A.Bitino teigimu, II pakopa nėra priedėlis - ji yra svarbi visos pensinės sistemos dalis, visos pensijų sistemos pakopos turi būti integruotos ir kompleksiškai veikiančios.

Atgal