VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 10. Prasidėjo Seimo rudens sesija

Pirmadienį parlamentarai, sugiedoję himną, pradėjo Seimo rudens sesiją.

Kreipdamasi į kadenciją baigiančius parlamentarus Seimo Pirmininkė Irena Degutienė linkėjo jiems susikaupimo ir susitelkimo.

Pasak parlamento vadovės, ši sesija išskirtinė todėl, kad trumpa, nes Seimas dirbs tik pusantro mėnesio.

Tikimasi, kad naujas Seimas į pirmąjį posėdį susirinks lapkričio 14-15 dienomis.

Seimo Pirmininkė I. Degutienė perskaitė Seimui adresuotą Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimą.

"Šis politinis sezonas trumpas, todėl svarbiausia išlaikyti stabilumą šalyje ir nepridaryti klaidų. Jeigu paskutinius kelis kadencijos mėnesius skirsite pradėtiems darbams pabaigti, Lietuva atsimins Jus kaip antikrizinį Seimą, apsaugojusį šalį nuo ekonominės griūties", - sakoma Prezidentės sveikinimo laiške.

Pasak šalies vadovės, liko vos keli mėnesiai išpildyti rinkėjams duotus pažadus. Politiniame ringe - tai sudėtingiausias ir didžiausio susitelkimo reikalaujantis etapas.

Prezidentė pabrėžė, kad finansinės drausmės įtvirtinimas konstituciniu įstatymu užtikrintų, kad būtent šis principas, o ne politiniai vėjai lems ir kitų metų biudžetą. Labai svarbu, kad kadenciją baigiančio Seimo nariai su šalies pinigais elgtųsi atsakingai ir nepaliktų naujosios valdžios pavojingame pažadų lauke.

Šalies vadovės teigimu, nepaisant politinio margumo, šis Seimas per ketverius metus ne kartą parodė sugebėjimą susitarti ir susitelkti, kai Lietuvai ir jos žmonėms reikėjo ryžtingų sprendimų. Kartu su Seimu buvo sukurti nauji įrankiai kovai su korupcija, pradėtos istorinės pertvarkos energetikos sektoriuje, tobulinama teismų ir teisėsaugos institucijų veikla, skaidrinami viešieji pirkimai, atlaikyta sunkmečio banga.

Prezidentė Seimo nariams palinkėjo nepaskandinti paskutinės Seimo darbotvarkės populistinių ir trumpalaikių iniciatyvų liūne, o visas jėgas ir išmintį skirti tam, kas svarbiausia Lietuvos žmogui.

Įregistruotame rudens sesijos darbų programos projekte - daugiau kaip 260 teisės aktų projektų. Vyriausybė į rudens sesijos darbų programą pasiūlė įrašyti apie 80 pagrindinių teisės aktų projektų, Prezidentė - 11.

Pagal Seimo valdybos patvirtintą posėdžių grafiką, sesijos metu numatoma surengti 31 plenarinį posėdį.

Dėl artėjančių Seimo rinkimų ir rinkimų politinės kampanijos rudens sesijos metu po du plenarinius posėdžius planuojama rengti antradieniais ir vieną - trečiadieniais. Seimo posėdis taip pat vyks rugsėjo 20 d., ketvirtadienį.

***

Pirmadienį prasidėjus Seimo rudens sesijai Seimo Pirmininkė Irena Degutienė pristatė jos darbų programos projektą ir prioritetus.

Parlamento vadovė pabrėžė, kad į Seimo rudens sesijos darbų programą yra įtraukti 262 teisės aktų projektai, tačiau net ir tokią sutrumpintą programą per numatytus posėdžius bus sunku įgyvendinti.

"Nemažai klausimų ir šioje sesijoje atsirado dėl to, kad jų dėl įvairių priežasčių nespėjome apsvarstyti ir priimti praėjusioje pavasario sesijoje. Pasitarimo metu su komitetų pirmininkais ir frakcijų seniūnais prašiau ir dar kartą prašau peržiūrėti projektus ir palikti tik tai, ką išties būtina padaryti. Kaip visada rudens sesijoje bus pateikti 2013 metų valstybės ir savivaldybių, Valstybinio socialinio draudimo fondo, Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetai. Labai svarbūs ir prioritetiniai bus pensijų sistemos reformos projektai. Diskusijos vyksta jau porą metų, svarstymai prasidėjo praėjusioje pavasario sesijoje, tad tikrai norėtųsi, kad šis Seimas pradėtą darbą užbaigtų konstruktyviai, rezultatyviai ir taip nubrėžtų visai pensijų sistemai ateinantiems dešimtmečiams aiškią perspektyvą", - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė pažymėjo, kad dar iki Seimo rinkimų ir neatidėliojant reikia spręsti Referendumo įstatymo papildymo klausimą, nes šio įstatymo įgyvendinimas leis sutaupyti iki 2 milijonų litų valstybės biudžeto lėšų. Taip pat būtina išspręsti dar vieną klausimą - dėl visų Seimo skirtų ombudsmenų pavadavimo.

Tarp kitų sesijos prioritetų Seimo Pirmininkė įvardino projektus, susijusius su stabiliais viešaisiais finansais, palankesne aplinka verslui, viešųjų paslaugų tobulinimą ir valstybės tarnybos modernizavimą, administracinės naštos mažinimą. Taip pat bus teikiami ir svarbūs įstatymai teisėtvarkai stiprinti.

"Toliau bus tobulinama teisinė bazė kovai su korupcija, bus siekiama skaidrumo ir atsakomybės viešajame sektoriuje, tobulinamos nacionalinio saugumo, krašto apsaugos, švietimo, kultūros, sveikatos apsaugos sistemos", - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė priminė, kad šiam Seimui tenka pareiga išspręsti klausimus, kurie yra įsisenėję ir kurie reglamentuoja Seimo narių darbą.

"Kalbu apie Seimo narių teisių, pareigų ir veiklos garantijų įstatymą. Taip pat turime pabaigti Seimo statuto naujos redakcijos projektus ir juos priimti. Kaip ir kiekvieną sesiją, taip ir šią būtina svarstyti ir priimti teisės aktus, susijusius su Lietuvos naryste Europos Sąjungoje. Dėl kai kurių teisės aktų projektų jau pradėta Europos Sąjungos teisės pažeidimo procedūra arba pateiktas Europos Komisijos paklausimas", - sakė I. Degutienė.

Seimo Pirmininkė atkreipė dėmesį, kad į sesijos programą tradiciškai yra įtraukti Lietuvos Respublikos Prezidentės teikiami teisės aktų projektai bei klausimai, kurie kol kas nesiejami su konkrečiais įregistruotais projektais, tačiau susiklosčius tam tikroms aplinkybėms juos gali tekti spręsti Seimo statuto nustatyta tvarka.

"Atkreipiu Jūsų dėmesį į tai, kad šį kartą į sesijos darbų programą nėra įtraukta Seimo frakcijų ir Seimo narių siūlomų projektų. Nerealu, kad per pusantro mėnesio galėtume pateikti, svarstyti ir priimti dar per 340 teisės aktų projektų. Gerbiami kolegos, Seimo valdybos patvirtintas Seimo rudens sesijos darbų grafikas tikrai įpareigoja mus visus susitelkti tiek plenarinių posėdžių metu, tiek komitetuose, kad galėtume pabaigti pradėtus darbus ir nepradėti darbų, kurių neįmanoma iki galo kokybiškai atlikti", - sakė I. Degutienė.

Tikimasi, kad naujas Seimas į pirmąjį posėdį susirinks lapkričio 14-15 d.

Atgal