VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 07. Apklausa: vasaros pabaiga rinkimų sėkmę būtų lėmusi penkioms partijoms

Leonas Juškus

Jeigu Seimo rinkimai būtų vykę vasaros pabaigoje, sėkmės būtų sulaukusios penkios politinės partijos - Socialdemokratų, Darbo, Tvarkos ir teisingumo, Liberalų sąjūdis bei konservatoriai su krikščionimis demokratais.

 Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai" naujienų agentūros ELTA užsakymu rugpjūčio 9-19 dienomis atliktos apklausos duomenimis, jeigu rinkimuose dalyvautų visi tokią teisę turintys šalies piliečiai, daugiausiai jų balsuotų už Lietuvos socialdemokratų partiją - 20 proc.

 Nuo jos nedaug atsiliktų Darbo partija, kurią paremtų 19 proc. apklausos dalyvių.

 Už kitas tris partijas - Tvarkos ir teisingumo, Liberalų sąjūdį bei Tėvynės sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus - ketino balsuoti po 6 proc. respondentų.

 Tik šios penkios partijos rinkėjų valia, jeigu Seimo rinkimai būtų vykę rugpjūčio mėnesį, būtų galėjusios pretenduoti į naujos kadencijos parlamentą.

 Kitoms politinėms jėgoms nepakaktų tautos palaikymo iki Seimo rinkimų įstatymu nubrėžtos ribos - jos nesurinktų reikiamų 5 proc. rinkėjų balsų.

 Po 3 proc. apklaustųjų ketino balsuoti už partiją "Drąsos kelias" ir už Lietuvos lenkų rinkimų akciją. Po 2 proc. - už Liberalų ir centro sąjungą, partiją "Jaunoji Lietuva", Krikščionių partiją bei Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą.

 Apie 1 proc. ar kiek daugiau potencialių rinkėjų rugpjūčio mėnesį būtų balsavę už partiją "Sąjunga Taip", Demokratinę darbo ir vienybės partiją, Socialistinį liaudies frontą bei Lietuvos liaudies partiją.

 Kitas partijas palaikytų po pusę procento ar mažiau respondentų.

 Ketvirtadalis - 25 proc. - respondentų negalėjo pasakyti, kokią partiją jie palaikytų per Seimo rinkimus arba jie sakė neketiną dalyvauti parlamento rinkimuose.

 Per du mėnesius nuo birželio apklausos 2 procentiniais punktais padidėjo "Drąsos kelio" palaikymas, beveik 3 procentiniais punktais sumažėjo ketinančių balsuoti už partiją Tvarka ir teisingumas.

Atgal