VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09 04. Rytų partnerystės šalys ir Rusija turėtų išlikti svarbia Šiaurės ir Baltijos regiono koordinuotos politikos dalimi

Antanas Ganusauskas

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis Vilniuje pirmadienį surengtame JAV bendradarbiavimo su Baltijos ir Šiaurės šalimis stiprinimo iniciatyvos E-PINE akademiniame renginyje pabrėžė Šiaurės ir Baltijos regione vykdomų energetikos ir transporto projektų reikšmę ir ragino toliau vieningai remti Rytų partnerystės šalių demokratizaciją.

 "Pagrindinis iššūkis, su kuriuo susiduriame šiandien, yra demokratinių reformų ES Rytų partnerystės valstybėse įtvirtinimas. Esame suinteresuoti, kad šios šalys taptų visiškai demokratiškos, konkurencingos ir siektų glaudesnių santykių su ES", - A. Ažubalis cituojamas Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

 Pasak ministro, Rytų partnerystės šalys ir Rusija turėtų išlikti svarbia Šiaurės ir Baltijos regiono koordinuotos politikos dalimi.

 "Mes taip pat siekiame plėtoti skaidrius, lygybės principais grįstus ir konstruktyvius santykius su Rusija. Dialogas su šia šalimi turėtų būti paremtas pasitikėjimu ir abipuse pagarba", - teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

 Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (TSPMI) susirinkusiems akademikams A. Ažubalis pristatė šiais metais Lietuvos koordinuojamo Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo (Nordic Baltic Eight, NB8) pasiekimus.

 "Šiaurės ir Baltijos šalys bendradarbiauja diplomatinio atstovavimo, civilinės saugos ir kibernetinio saugumo srityse, taip pat ieškoma galimybių kurti bendrą skaitmeninę rinką", - sakė A. Ažubalis.

 Jo teigimu, per pastarąjį dešimtmetį Šiaurės ir Baltijos šalys tapo labiau integruotos finansiškai ir ekonomiškai.

 "NB8 yra penkta didžiausia ekonomika ES ir dešimta globalioje ekonomikoje. Europai susidūrus su ekonominiais sunkumais Šiaurės ir Baltijos valstybės pademonstravo finansinę discipliną ir toliau siekė tikslo tapti vienu konkurencingiausių regionų Europoje", - pažymėjo ministras.

 Akademiniame renginyje "Šiaurės Europos šviesa ir šešėliai: saugumo ir tapatybės modeliai" susirinkę mokslininkai ragino stiprinti Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą saugumo, ekonomikos ir energetikos srityse.

 NB8 užsienio reikalų ministrų susitikimo išvakarėse surengtoje diskusijoje buvo nagrinėjami saugumo Baltijos jūros regione, ekonominių iššūkių ir energetinio saugumo klausimai.

 Sustiprintos partnerystės Šiaurės Europoje (Enhanced Partnership in Northern Europe, E-PINE) renginyje dalyvavo NB8 šalių ir JAV atstovai. Susirinkusiuosius pasveikino užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius ir TSPMI direktorius Ramūnas Vilpišauskas.

 E-PINE yra JAV, Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo iniciatyva, oficialiai paskelbta Vašingtone 2003 m. Politikos mokslų ekspertų renginys organizuojamas kasmet E-PINE veiklą koordinuojančioje valstybėje.

Atgal