VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08 28. Vyriausybė tvirtai apsisprendė už namų renovacijai planuotas skirti lėšas įsigyti sraigtasparnius

Eglė Janušonytė

Apsispręsti namų renovacijai planuotus panaudoti Europos Sąjungos (ES) fondų pinigus skirti kitai sričiai - sraigtasparnių įsigijimui - yra logiškas žingsnis, kadangi aišku, kad šių pinigų renovacijai panaudoti nebepavyks, ir neskyrus jų kitai sričiai, jie bus prarasti, sako Premjeras Andrius Kubilius.

Pasak Premjero, sprendimas dėl lėšų panaudojimo buvo priimtas Vyriausybėje bendru sutarimu ir keičiamas jis nebus.

"Vyriausybė yra priėmusį principinį sprendimą ir jis bus įgyvendinamas", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė A. Kubilius.

"Jeigu kokioje nors programoje nėra sugebama efektyviai panaudoti ES pinigų, pinigai iš tos programos yra perkeliami į kitas programas. Ir šioje vietoje mes turime situaciją, kad šis finansinis periodas jau artėja prie pabaigos - 2013 m. yra paskutinis laikotarpis. Jeigu mes neperžiūrėsime programų, kuriose pinigai nėra panaudojami dėl pačių įvairiausių priežasčių, ir tų pinigų iš tų programų neišimsime ir nepanaudosime jų kitur, tai paprasčiausiai mes tuos pinigus prarasime", - aiškino Premjeras.

Pasak jo, jeigu Vyriausybė nebūtų priėmusi tokio sprendimo, ji būtų kaltinama tuo, kad nesugebėjo panaudoti visų Lietuvai skirtų ES lėšų.

A. Kubilius pažymėjo, kad namų renovacija bus tęsiama, bet šiuo atveju matėsi, kad tokios didelės apimties renovacijos projektų šioje finansinėje perspektyvoje įgyvendinti nebeįmanoma, ir pinigai buvo perkelti į programą, kuri taip pat yra svarbi ir kurioje pinigus galima panaudoti dar šioje finansinėje perspektyvoje.

"Renovacija ir toliau tęsis, ir kitame finansiniame periode bus ir papildomų lėšų, bet yra per daug žiūrima rinkimų logikos prasme, o ne racionaliai", - pasiūlymus bandyti žūtbūt panaudoti visus namų renovacijai skirtus pinigus būtent šioje srityje įvertino Premjeras.

Praėjusį penktadienį Vyriausybė pranešė, kad liepos 18 d. priėmė sprendimą 40 mln. eurų, planuotų paskirti renovacijai, skirti gelbėjimo ir paieškos darbams pritaikytų sraigtasparnių įsigijimui. Vyriausybės nuomone, būtent šioms funkcijoms atlikti Lietuva turi nepakankamus pajėgumus, o visų renovacijai skirtų lėšų panaudoti tam tikslui nepavyks.

Tokį sprendimą sukritikavo liberalas susisiekimo ministras Eligijus Masiulis, šeštadienį partijos tarybos posėdyje teigęs, kad sprendimas rodo, kad koalicijos partneriai nebesupranta realybės, kas vyksta aplinkui. Kritiškai apie sprendimą atsiliepė ir opozicinės Socialdemokratų partijos lyderis Algirdas Butkevičius.

Tuo tarpu krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė pažymėjo, kad sraigtasparniai yra reikalingi gabenti donorus, gelbėti žmones, ir priminė, kad Vyriausybė už sprendimą balsavo vienbalsiai, taigi jam pritarė ir E. Masiulis.

Atgal