VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08 28. Dėl kultūros mecenavimo siūlo tobulinti Paramos ir labdaros įstatymą

Ieva Liumšytė

Vyriausybės pasitarime pirmadienį nuspręsta sudaryti darbo grupę dėl Kultūros mecenavimo įstatymo projekto.

"Preliminariai Kultūros ministerija buvo pritarusi šio įstatymo projektui, bet (Vyriausybės) pasitarimo metu išsakyti argumentai vis dėlto leidžia galvoti, kad galbūt kiek patobulinus Paramos ir labdaros įstatymą, galbūt į pavadinimą įrašius "ir mecenavimo", esmingai pagerintų padėtį. Įstatymo rengėjai (...) nurodo tam tikrus trūkumus, kurie neleidžia išplėtoti šitos praktikos iki pakankamai europinių šalių praktiką atitinkančio lygio", - po Vyriausybės pasitarimo sakė kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Pasak jo, Vyriausybėje nuspręsta sudaryti darbo grupę iš Kultūros, Teisingumo ir Finansų ministerijų specialistų, kuri galbūt per savaitę apsispręstų, kokį variantą - esamo įstatymo tobulinimo ar naujo įstatymo - pasirinkti. "Buvo nurodyta kad ir tokia spraga, kad siūlomam įstatyme siūloma administruoti ar nusakomas mechanizmas mokestinių lengvatų, o šiuo atveju tokį mechanizmą gali nusakyti tiktai vienintelis Mokesčių administravimo įstatymas. Tokių prieštaravimų tarsi buvo nurodyta. Vyriausybė dar aiškiai nepasisakė, kokią versiją jinai palaiko, bet yra rimtų argumentų, kad dabartinis jau egzistuojantis Labdaros ir paramos įstatymas galėtų būti patobulintas iki to lygmens, kuris atitiktų jų naujo įstatymo lūkesčius", - teigė ministras.

Pasak A. Gelūno, Kultūros ministerija pritartų Paramos ir labdaros įstatymo pataisai, jeigu kultūros ir meno kūrėjai gaus naudą ir nedidės administracinė našta.

Kultūros mecenavimo įstatymas, pasak rengėjų, suteiktų galimybę praplėsti kultūrą remiančiųjų ratą, suteikus mokestines lengvatas fiziniams asmenims. Įstatymo projektui po pateikimo yra pritaręs Seimas.

Įstatymo projekte siūloma ne tik suteikti mokestines lengvatas mecenatams fiziniams asmenims, bet ir leisti mecenavimą gauti fiziniams asmenims, užtikrinti kultūros plėtrą nuo jos užuomazgų, t.y. menų studijų, iki aktyvios meninės veiklos.

Mecenavimu pagal šį įstatymą siūloma pripažinti neatlygintiną paramą kultūrai, kai ją teikia Lietuvos Respublikos fiziniai ir juridiniai asmenys, išskyrus politines partijas, politines organizacijas, valstybės ir savivaldybės įmones, biudžetines įstaigas, valstybės bei savivaldybių institucijas ir Lietuvos banką; taip pat užsienio valstybės, užsienio valstybių fiziniai ir juridiniai asmenys, tarptautinės organizacijos.

Siūloma nustatyti, kad mecenavimo dalykais galėtų būti piniginės lėšos, bet koks kitas turtas, įskaitant pagamintas ar įsigytas prekes, sukauptas ar įsigytas meno ir kultūros vertybes, kurių vertė nustatoma pagal rinkos kainas, taip pat suteiktos paslaugos, kurių vertė nustatoma pagal rinkos kainas.

Atgal