VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08 28. Liepos 29 d. galėtų tapti tarpvalstybine Lietuvos ir Rusijos švente, vienijančia abiejų šalių tautas

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris, prisimindamas 1991 m. liepos 29 d. pasirašytą Lietuvos Respublikos ir Rusijos Federacijos sutartį dėl tarpvalstybinių santykių pagrindų, mano, kad liepos 29-oji galėtų tapti tarpvalstybine Lietuvos ir Rusijos švente, suartinančia abiejų šalių - Rusijos ir Lietuvos - tautas. Pasak jo, šioje sutartyje, pasirašytoje tuomečių Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininko Vytauto Landsbergio ir Rusijos Federacijos Prezidento Boriso Jelcino, yra pateiktas absoliučiai aiškus nesenos skaudžios praeities įvertinimas.

Tokią mintį E. Zingeris išdėstė pirmadienį dalyvaudamas Seimo Pirmininkės Irenos Degutienės susitikime su buvusio Rusijos Prezidento B. Jelcino našle Naina Jelcina.

"Kaip buvęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Užsienio reikalų komisijos pirmininkas ir tuometės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo delegacijos sutarčiai tarp Lietuvos Respublikos ir Rusijos Federacijos pasirašyti narys, dalyvavęs šios sutarties rengimo ir jos pasirašymo peripetijose, galiu vienareikšmiškai patvirtinti, jog B. Jelcinas ir jo demokratinė aplinka buvo vieni pagrindinių Lietuvos valstybės nepriklausomybės rėmėjų pasaulyje, todėl manau, kad Lietuva dar yra skolinga Prezidentui B. Jelcinui deramą jo šviesaus atminimo įamžinimą. Lietuvos sostinėje Vilniuje privalėtų būti B. Jelcino vardu pavadinta gatvė ar aikštė", - pasibaigus susitikimui sakė Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo Akto signataras.

E. Zingeris taip pat pabrėžė, jog reikia tikėtis, kad dabartinė Rusijos politinė vadovybė, pritardama daugiau nei prieš du dešimtmečius Prezidento B. Jelcino išsakytam neigiamam šalies sovietinės praeities įvertinimui, bus ištikima jo tada aiškiai nubrėžtam Rusijos kursui į laisvę ir demokratines vertybes.

Atgal