VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08 24. Ūkio ministerija, valdydama valstybės lėšas ir turtą, padarė reikšmingų pažeidimų

Tomas Grinkus

Valstybės kontrolė, atlikusi Ūkio ministerijos 2011 m. finansinį (teisėtumo) auditą, pažymi, kad auditorių pastebėtus apskaitos trūkumus ministerija ir jai pavaldžios įstaigos ištaisė nedelsdamos, tačiau valdant valstybės lėšas ir turtą buvo padaryta reikšmingų pažeidimų.
Pasak valstybės kontrolierės Giedrės Švedienės, nustatyta, kad sutartis, kurių suma - 614 tūkst. Lt, su kitais subjektais (valstybės institucijomis, įgaliotomis išlaikyti matavimo vienetų valstybinius etalonus) turėjo pasirašyti Ūkio ministerija, tačiau tai padarė jai pavaldi Valstybinė metrologijos tarnyba.
Be to, Ūkio ministerija 500 tūkst. Lt iš Ūkio plėtros ir konkurencingumo didinimo programos panaudojo ne šios programos tikslams įgyvendinti. Ministerija lėšas skyrė pavaldžios įstaigos Valstybinio turizmo departamento vykdomo projekto „Lietuvos turizmo galimybių prioritetinėse Lietuvos atvykstamojo turizmo rinkose pristatymas per Lietuvos turizmo informacijos centrus - atstovybes užsienyje" netinkamomis pripažintoms išlaidoms padengti.
Valstybiniai auditoriai nustatė pažeidimų ir Ūkio ministerijai pavaldžiame Lietuvos tekstilės institute, kuris šiemet reorganizuotas, prijungiant jį prie Fizinių ir technologijos mokslų centro. 2011 m. prekes ir paslaugas už 3 414,9 tūkst. Lt institutas pirko neatlikęs viešojo pirkimo procedūrų. Be to, instituto direktoriui ir jo pavaduotojui gamybai tarnybiniai atlyginimai nustatyti nesivadovaujant jų darbo apmokėjimą reglamentuojančiais teisės aktais. Taip pat nustatyta, kad instituto valdomi ir naudojami du žemės sklypai Kaune ir asfaltuotas kelias bei aikštelė neįregistruoti Nekilnojamojo turto registre.
Dėl Ūkio ministerijos konsoliduotųjų finansinių ir biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinių Valstybės kontrolė pareiškė besąlyginę nuomonę. Auditorių pastebėtus nereikšmingus apskaitos trūkumus ministerija ištaisė nedelsdama.

Atgal