VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08 21. Japonija gali teritoriniame ginče su Pietų Korėja imtis nediplomatinių priemonių

Marija Jonušienė

Japonija antradienį pranešė, kad svarsto galimybę imtis ne tik diplomatinių priemonių, kilus konfliktui su Pietų Korėja dėl ginčytinos priklausomybės salų.

 Japonijos finansų ministras Džunas Adzumis (Jun Azumi) praėjusį penktadienį užsiminė, kad Japonija gali atšaukti pernai su Pietų Korėja sudarytą pinigų srautų apsikeitimo sandorį, kurio galiojimas baigsis šių metų spalį. Japonijos žiniasklaida spėlioja, kad Tokijas galėtų atsisakyti plano pirkti Pietų Korėjos vyriausybės obligacijas.

 Antradienį Japonijos ministrai susitiko aptarti Pietų Korėjos prezidento vizitą ginčytinos priklausomybės salose. Japonija šį vizitą laiko provokacija. Atstovas sakė, kad Japonijos ministras pirmininkas Jošihikas Noda (Yoshihiko Noda) ministrams liepė apsvarstyti papildomas, ne tik diplomatines, bet taikias ir tarptautinę teisę atitinkančias konflikto sprendimo priemones.

 Japonija su Pietų Korėja varžosi dėl Liankūro uolų salyno, kuris Pietų Korėjoje vadinamas Dokdo salomis, o Japonijoje - Takesimos salomis. Liankūro uolos yra maždaug pusiaukelėje tarp Japonijos ir Pietų Korėjos. Salos yra mažos, bet išsidėsčiusios žvejybos plotuose. Be to, salyno teritorijoje gali būti gamtinių dujų telkinių. Nuo 1954 metų Liankūro uolose dislokuotas Pietų Korėjos pakrantės apsaugos padalinys.

 Tokijas pareiškė, kad dėl ginčo kreipsis į Tarptautinį Teisingumo Teismą (TTT). Tačiau ekspertai teigia, kad imtis ekonominių priemonių Japonijai būtų neįprasta. Politikos komentatoriai mano, kad mažai tikėtina, jo Japonija tikrai to imsis.

 Japonija yra įsivėlusį į panašų ginčą su Kinija dėl Senkaku salų Pietų Kinijos jūroje. Praėjusią savaitę ten išsilaipino Japonijos aktyvistai ir dėl to Kinijoje kilo protestų banga.

Atgal