VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08 01. Siūloma Lentvarį prijungti prie Vilniaus

Siūloma Lentvario miestą atskirti nuo Trakų rajono savivaldybės ir prijungti prie Vilniaus miesto.

Tai numatantį Teritorijos administracinių vienetų ir jų ribų įstatymo pakeitimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys konservatorius Paulius Saudargas.

Jo nuomone, toks sprendimas padėtų geriau spręsti Lentvario miesto socialines ir ekonomines problemas.

"Tai leistų Lentvarį integruoti į Vilniaus miesto viešojo transporto tinklą, o tai užtikrintų pigesnį susisiekimą su Vilniaus miestu, taip pat prijunti prie Vilniaus miesto vandentiekio ir nuotekų tinklų, kas sumažintų geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo kainą lentvariškiams. Atsakingai ir efektyviai naudojant Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto, kurio pajamos padidėtų dėl Lentvario miesto gyventojų sumokamų į savivaldybės biudžetą įskaitomų mokesčių (gyventojų pajamų, nekilnojamo turto ir žemės), lėšas būtų galima pagerinti ir plėtoti esamą Lentvario miesto infrastruktūrą ir taip sudaryti geresnes sąlygas ir didinti patrauklumą tiek šalies, tiek užsienio investuotojams", - mano P. Saudargas.

Jis prognozuoja, kad prijungus Lentvario miestą prie Vilniaus Lentvariui skiriant didesnį finansavimą iš Vilniaus miesto savivaldybės biudžeto saugumo priemonėms įrengti, savivaldybei glaudžiai bendradarbiaujant su policija viešosios tvarkos bei viešojo saugumo srityse gali pagerėti ir kriminologinė situacija.

Pasak P. Saudargo, parengti tokį projektą paskatino daugumos Lentvario gyventojų siekis prijungti Lentvario miestą prie sostinės.

Parlamentaro teigimu, 2002 m. buvo surinkti beveik 3 tūkst. lentvariškių (apie ketvirtadalį visų miesto gyventojų) parašų, kad miestas būtų prijungtas prie Vilniaus miesto savivaldybės. 2002 m. rugsėjo 18 d. sprendimu Vilniaus miesto savivaldybės taryba nusprendė neprieštarauti Lentvario prijungimui prie Vilniaus, tačiau tam pasipriešino Trakų rajono savivaldybė.

P. Saudargo duomenimis, apie 80 proc. Lentvario gyventojų dirba Vilniuje, tačiau jų mokamas gyventojų pajamų mokestis yra įskaitomas į Trakų rajono savivaldybės biudžetą.

"Tačiau ši savivaldybė perskirstydama lėšas skiria nepakankamą dėmesį Lentvario miestui. Daugiau nei dešimtmetį neremontuojamos gatvės ir šaligatviai, nepakankamai užtikrinamas viešasis saugumas, didelis nusikalstamumas, girtavimas, narkomanija. Bene didžiausia problema - komunalinių paslaugų teikimas. Šiuo metu Lentvario gyventojai už geriamąjį vandenį ir nuotekų tvarkymą moka vieną didžiausių kainų šalyje - net 7,52 lito už kubinį metrą. Tuo tarpu Vilniaus miesto gyventojai moka 4,37 lito už kubinį metrą. Žinoma, geriamojo vandens kainą sąlygoja tiekimo sąnaudos dėl mažesnio vartotojų skaičiaus ir pasenusios tiekimo infrastruktūros, tačiau prie to, ypač kad neatnaujinama tiekimo infrastruktūra, prisideda ir Trakų rajono savivaldybės nepakankamas dėmesys Lentvario miestui. Kitaip tariant, Lentvariui Trakų rajono savivaldybėje tenka antrarūšio miesto statusas", - sako P. Saudargas.

Atgal