VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 27. Valstybės kontrolė: Finansų ministerija neužtikrino, kad religinės bendruomenės joms skirtas lėšas naudotų tinkamai

Tomas Dautartas

 

Finansų ministerija valdydama savo finansus daro pažeidimų, teigia Valstybės kontrolė.

Finansinis teisėtumo auditas parodė, kad ministerija netinkamai prižiūri, kaip religinės bendruomenės naudoja biudžeto lėšas, neobjektyviai apskaičiavo, Turto bankui mokamą sumą už skolų administravimą, pranešė Valstybės kontrolė.

Valstybės kontrolierės Giedrės Švedienės teigimu, jau audito metu pastebėta ministerijos pažanga ir tikimasi, kad ministerija, įgyvendinama Valstybės kontrolės rekomendacijas, imsis priemonių pažeidimams ištaisyti ir jų nekartos.

Valstybės kontrolė nustatė, kad ministerija neužtikrino, jog Lietuvos religinėms bendruomenėms, bendrijoms ir centrų maldos namams iš valstybės biudžeto skirtos lėšos (1 796,9 tūkst. Lt) būtų panaudotos teisėtai, ekonomiškai, efektyviai ir rezultatyviai.Ministerija, skirdama lėšas minėtiems subjektams, nesudarė su jais sutarčių dėl lėšų panaudojimo. Lėšų gavėjai ministerijai teikė tik apibendrintą informaciją, pagal kurią negalima nustatyti, ar biudžeto lėšos naudotos programos tikslams vykdyti.

Finansų ministerija, atsakydama į Valstybės kontrolės pastabas, tvirtina, jog sutartys su tradicinėmis Lietuvos religinėmis bendruomenėmis, bendrijomis ir centrų maldos namais jau pradėtos pasirašyti. Sutartyse bus nustatyta lėšų tikslinė paskirtis, lėšų gavėjų įsipareigojimai bei atsiskaitymo už panaudotas lėšas tvarka.

Valstybės kontrolė taip pat negalėjo patvirtinti, kad Finansų ministerija už suteiktas skolų administravimo paslaugas Turto bankui sumokėjo teisingą sumą - 3 492 tūkst. litų. 2011 m. nebuvo patvirtintas mokamo atlygio už skolų administravimą dydis. Buvo taikomas 2010 m. patvirtintas planinis 12,26 proc. dydžio išieškotų sumų atlygis. Pasirinktas atlygio dydžio apskaičiavimas tik pagal planinius rodiklius - neobjektyvus.

Finansų ministerija pranešė, jog šiuo metu Seimui pateiktas Centralizuotai valdomo valstybės turto valdytojo įstatymo projektas ir kartu su juo susijusių įstatymų pakeitimų įstatymų projektai. Jie numato ne tik valstybės įmonės Turto banko veiklos pokyčius, bet ir Vyriausybės arba jos įgaliotos institucijos pareigą parengti ir priimti nurodytiems įstatymams įgyvendinti reikalingus teisės aktus, užtikrinančius teisingą, ekonomiškai naudingą atlygio už Turto banko administruojamas skolas skaičiavimo ir taikymo procedūrą. Tokie numatomi veiksmai užtikrins ir Valstybės kontrolės rekomendacijų dėl pastebėjimų, susijusių su atlygio Turto bankui už skolų administravimą skaičiavimu, įgyvendinimą, teigiama ministerijos pranešime.

Audito metu pažeidimų nustatyta ir Finansų ministerijai pavaldžiose įstaigose. Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) prie Finansų ministerijos savo veiklai vykdyti pirmiausia naudojo ne inspekcijos pajamų įmokas, o valstybės biudžeto asignavimus.

Taip buvo pažeistas Biudžeto sandaros įstatymas, kad pirmiausia privalu naudoti ne valstybės biudžeto asignavimus, o pajamų įmokas. Jei lėšos būtų naudotos reglamentuota tvarka, asignavimai būtų likę biudžete, sako Valstybės kontrolė.

VMI teigia, jog pirmiau naudodama valstybės biudžeto asignavimus, o ne gautas pajamas už banderolių pagaminimą, Biudžeto sandaros įstatymo nepažeidė. Priešingu atveju VMI būtų rizikavusi neatsiskaityti su banderoles gaminančia įmone.

"VMI, pirmiausia panaudojusi visus verslo sumokėtus pinigus už banderolių gamybą, vėliau, esant nepalankiai ekonominei situacijai, būtų rizikavusi neatsiskaityti su banderoles gaminančia įmone bei sutrikdyti sklandų banderolių gamybos ir platinimo procesą", - sakoma VMI išplatintame pranešime.

Finansų ministerijos mokymo centre auditoriai nustatė ir Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų. Ši biudžetinė įstaiga įsigijo dalomąją medžiagą arba paskaitas su dalomąja medžiaga netaikydama viešojo pirkimo procedūrų.

Finansų ministerija, kaip asignavimų valdytoja, su viešojo sektoriaus apskaitos reforma susitvarkė sėkmingai, tačiau klaidų, kurios lėmė, kad dėl ataskaitų teisingumo buvo pareikšta sąlyginė nuomonė, neišvengė, pažymi auditoriai.

Atgal