VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 20. Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius: Lietuva - pavyzdys kitoms ES narėms

Darius Mickevičius

Lietuvą galima laikyti Europos Sąjungos (ES) augimo lydere bei pavyzdžiu kitoms jos narėms, teigia Jungtinės Karalystės užsienio ir sandraugos reikalų valstybės sekretorius Viljamas Heigas (William Hague).
 "Man labai malonu aplankyti tokią dinamišką valstybę. Lietuva yra augimo lyderė Europos Sąjungoje, fiskalinės drausmės modelis ir visapusiškas pavyzdys kitoms ES narėms", - trečiadienį Vilniuje vykusioje spaudos konferencijoje, skirtoje aptarti bendradarbiavimo plėtrą ir ES aktualijas, sakė jis.
V. Heigo teigimu, susitikimas su užsienio reikalų ministru Audroniumi Ažubaliu padėjo dar labiau sustiprinti tarpusavio bendradarbiavimą. Jis taip pat pažymėjo, jog jam didelė garbė būti pakviestam dalyvauti Lietuvos diplomatinių atstovybių vadovų susitikime.
A. Ažubalis pažymėjo, jog susitikimo metu buvo aptarti dvišaliai santykiai bei ekonominiai klausimai, kuriems skiriamas ypatingas dėmesys.
"Ekonomika, žinoma, šiuo metu yra ypatingas prioritetas, todėl praktiniame lygmenyje aptarėme, kaip ne tik palaikyti bei didinti abipusės prekybos augimo tempus, bet ir stiprinti investicijų srautus", - sakė jis.
Užsienio reikalų ministras viena svarbiausių susitikimo temų įvardijo Jungtinės Karalystės ryšių su Baltoskandijos regionu intensyvinimą.
"Šiaurės lankas, kaip aš jį vadinu, yra unikali erdvė, kuri ne tik pasižymi teigiama ekonomine dinamika, bet ir įvairiapuse ekspertize. Kuo intensyvesnis bus Šiaurės-Baltijos valstybių ir Jungtinės Karalystės bendradarbiavimas ES, saugumo klausimas, kuo intensyvesnis apsikeitimas ekspertize vidaus politikos klausimais, tuo sėkmingiau iškopsime iš ekonominės krizės, tuo tvirtesnius gerovės pagrindus sukursime regionui, nes mūsų požiūris į finansinę politiką sutampa", - pažymėjo A. Ažubalis.
"Jungtinė Karalystė niekada nepripažino Lietuvos aneksijos, abiejų šalių kariai kartu dalyvavo misijose Kosove, Irake ir šiandien - Afganistane. Esame kartu ten, kur reikia užtikrinti taiką ir saugumą. Tuo pačiu turime dar neišnaudotą didžiulį dvišalių politinių ir ekonominių santykių potencialą", - teigė A. Ažubalis.
Susitikime trečiadienį taip pat aptartos derybos dėl 2014-2020 m. ES daugiametės finansinės perspektyvos.
A. Ažubalis atkreipė V. Heigo dėmesį į Lietuvos susirūpinimą dėl galimo sanglaudos politikai skirtų lėšų mažinimo naujajame biudžete ir akcentavo teigiamą ES paramos poveikį Lietuvos ūkio augimui: 2001 m. Lietuvos bendrasis vidaus produktas vienam gyventojui siekė 42 proc. ES vidurkio, 2011 m. - jau 62 procentus.
Pasak Lietuvos diplomatijos vadovo, sanglaudos politiką labai svarbu išlaikyti kaip pagrindinę priemonę visos ES konkurencingumui didinti. Jis taip pat pabrėžė, kad būtina užtikrinti tinkamą finansavimą Ignalinos atominės elektrinės uždarymui, kuris yra ne nacionalinis, bet visos ES projektas.

Atgal