VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 19. A. Kubilius: apie Visagino AE projektą informacijos pateikta gal net per daug

Apie Visagino atominės elektrinės (VAE) projektą pateiktas maksimalus galimas informacijos kiekis ir kartais atrodo, kad informacijos netgi per daug - paprastam žmogui jos kiekyje susigaudyti pasidaro sunku, sako Premjeras Andrius Kubilius.

"Šiuo metu yra pateikta maksimaliai įmanomas informacijos kiekis, dar nei apie vieną projektą tiek informacijos nebuvo pateikta. Kartais man atrodo, kad galbūt jos pateikta net ir per daug, ir paprastam žmogui yra jau sunku susigaudyti jos apimtyse. Galbūt reikia ją tam tikrais aspektais, tam tikrais pjūviais išgryninti ir žmogui padėti geriau suprasti", - ketvirtadienio rytą "Žinių radijui" sakė Premjeras.

Vyriausybės vadovas taip pat pažymėjo, kad VAE projekto oponentų teiginiai dažnai būna tiesiog atvirai melagingi.

"Pavyzdžiui, vis tenka girdėti, kad elektrinės statyba praskolins visiškai Lietuvą. Tai reikia bent šiek tiek susipažinti ir įsiklausyti, ką ir Finansų ministerija yra sakiusi, kaip bus projektas finansuojamas, ir suvokti, kad paskolas šiam projektui finansuoti visų pirma ims pati Visagino atominės elektrinės bendrovė. Galbūt daliai paskolų reikės valstybės garantijų, bet valstybės garantijos netampa automatiškai valstybės skola, todėl tai, ką tenka girdėti ir iš rimtų politikų, opozicijos politikų, tokių gąsdinimų, tai yra tiesiog netiesos skleidimas", - pabrėžė A. Kubilius.

Lino Balsio teiginius, kad VAE statyba naudinga Rusijai, nes "įmūrys" Lietuvą į Rusijos energetikos sistemą, Premjeras taip pat pavadino "visiškais pramanais".

"Tai yra visiški absurdai, kadangi tuo pat metu yra priimtas įstatymas dėl mūsų elektros sistemų sinchronizacijos su Europos kontinentinėmis sistemomis. Vakar apie tai daug kalbėjau su Lenkijos premjeru. Dėl to ir yra statoma antroji elektros linija. Ir reikia atsiminti, kad Lietuva negalės persijungti iš sovietinės sistemos į europinę sistemą turėdama vien tik laidus, bet neturėdama pakankamos generacijos", - sakė A. Kubilius.

Premjeras pripažino, kad anksčiau būta nuogąstavimų, kad didesnės negu 800 MW galios reaktorius Lietuvą išlaikys NVS sistemoje, tačiau, jo teigimu, tie nuogąstavimai buvo nepagrįsti.

"Per šį laiką intensyviai dirbome su Europos ekspertais, ir "Litgrid" kompanijos visi ekspertiniai darbai ir studijos rodo, kad ir didesniam reaktoriui yra galimybė gauti pakankamas rezervines galias tiek iš europinių sistemų, tiek iš Baltijos šalių sistemų, įskaitant ir Kruonio elektrinę, ir šitie dalykai jau nebeturi gąsdinti" , - pabrėžė A. Kubilius.

Atgal