VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 10. Lietuvos ir Rusijos santykiuose yra daug teigiamos dinamikos

 

Mindaugas Balys

 

Lietuvos ir Rusijos tarpusavio santykiuose esama daug teigiamos, pozityvios dinamikos - ypač verslo srityje, tačiau energetikoje dalis interesų išsiskiria, bet tai - natūralu, mano Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiasis patarėjas užsienio politikos klausimais Darius Semaška.

 "Yra ir skirtingų interesų raiškos, ir tai natūralu, ir tie interesai yra esminiai - energetinio savarankiškumo, energetinio saugumo, tiekimo diversifikavimo interesas, kai mes norime kai kurių Rusijos kompanijų monopolinę padėtį, tiekiant mums energetinius išteklius, apriboti, išskaidyti, pasiekti, kad galėtų ateiti kiti tiekėjai, tuo pačiu mažinti importuojamų energetinių išteklių kainas. Rusijos interesas, aišku, išlaikyti tą monopolinę padėtį ir kuo daugiau iš mūsų uždirbti. Čia mūsų interesai išsiskiria, tą visi matome, ir su tuo tenka susitaikyti", - antradienį interviu "Žinių radijui" sakė jis.

 D. Semaška pažymėjo, jog itin dinamiškai plėtojama prekyba bei investicijos. Rusijos buvimą Lietuvos pagrindine verslo partnere įrodo ir eksporto, praėjusiais metais sudariusio 12 mlrd. litų, bei importo (26 mlrd. litų) vis didėjantys mastai.

 "Čia dinamika yra labai pozityvi (...) Vyriausybė, valstybės institucijos dirba, kad pagerintų verslo aplinką ir sąlygas, siekia susitarimų su Rusija (...) Per pastarąjį pusmetį pasirašytos dvi sutartys - dėl tilto per Nemuną statybos (...) ir dėl bendradarbiavimo standartizacijos, metrologijos ir atitikties įvertinimo srityse, irgi padėsiantis mūsų verslui mažinti tam tikrus barjerus, biurokratines kliūtis", - kalbėjo D. Semaška.

 Jo teigimu, bendraujama ir aukščiausiu politiniu lygiu: "Prezidentė yra bendravusi ir dalykiškai kalbėjusi ir su buvusiu Rusijos Premjeru, dabar Prezidentu Vladimiru Putinu, ir su buvusiu Prezidentu, dabar Premjeru Dmitrijumi Medvedevu".

Atgal