VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07 10. V. Dumbliauskas: nemanau, kad iki kitų Prezidento rinkimų D. Grybauskaitei atsiras konkurentas

 

Tomas Jonušas

 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir toliau laikosi to paties santūraus elgesio modelio. Konkurentų jai nėra ir per ateinančius dvejus metus iki naujų rinkimų jų neturėtų atsirasti, mano politologas, humanitarinių mokslų daktaras Vytautas Dumbliauskas.

 "D. Grybauskaitė laikosi to paties elgesio modelio - santūri, be reikalo nelenda į eterį, be reikalo nedalija interviu, ji tokia "už rūmų", truputį toliau ir, mano galva, ji elgiasi teisingai - neturėtų per daug rodytis. Manau, kad konkurentų jai nėra, beje, per artimiausius dvejus metus, kurie liko iki Prezidento rinkimų, nemanau, kad atsiras", - naujienų agentūrai ELTA sakė jis, su abejone pridūręs, jog vis dėlto "ką gali žinoti".

 Visuomenės pasitikėjimas Lietuvos Prezidento tarnyba nekinta (67 proc.), o politologas, tarnybą konkrečiai siedamas su D. Grybauskaitės asmeniu, teigia, jog čia galima įžvelgti ryšį ir su pamažu nutylančia Garliavos byla. Jo įsitikinimu, jokia problema ilgai išbūti dėmesio centre negali, nes žmonės pavargsta tuo domėtis, taigi visuomenė pamirš ir Garliavos atvejį, o Prezidentė, laikydamasi santūriai, ir toliau išliks reitingų viršūnėse.

 "Jeigu L. Stankūnaitę išvežtų kažkur į užsienį pusei metų su apsauga ir ji ten ramiai gyventų, tie dalykai pasimirštų", - tvirtina politologas.

 Rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos "Baltijos tyrimai" naujienų agentūros ELTA užsakymu birželio 13-22 dienomis atliktos apklausos duomenimis, po pastarosios apklausos labiausiai smuko (5 procentiniais punktais) pasitikėjimas "Sodra" (48 proc.) ir Bažnyčia (65 proc.), 6 procentiniais punktais - ir Konstituciniu Teismu (49 proc.).

 V. Dumbliauskas visuomenės pasitikėjimo smukimo Konstitucinio Teismo atžvilgiu teigė nesureikšminąs, nes "kitą mėnesį gali būti vėl į pliusą". Jo teigimu, Konstitucinis Teismas nėra toks populiarus kaip kitų grandžių teisėsaugos institucijos, kuriomis visuomenės nepasitikėjimas padidėjo iki 71 proc. Tai politologo nestebina.

 "Suprantama, kad nėra pasitikėjimo teismais, čia nieko nuostabaus. "Drąsos kelio" partija kuo muša į būgnus? Muša dėl teismų, ir ji randa žmonių palaikymą, nes su teismais tikrai negerai. Sprendimai užsakomi, dalis advokatų, kurie neša kyšius teisėjams, jau pagauti, bet kiek dar nepagauta? Kad žmonės nepasitiki teismais - nenustebau, bet Konstitucinis Teismas visą laiką būdavo šiek tiek nuošaly", - sakė jis.

 Kaip ir anksčiau, birželį šalies gyventojai labiausiai nepasitiki Lietuvos Seimu (84 proc.). Kitos institucijos, kuriomis nepasitiki daugiau nei pusė suaugusių šalies gyventojų, yra Vyriausybė (75 proc.), komerciniai bankai (66 proc.), prokuratūra (65 proc.) ir muitinės (53 proc.).

 Priešgaisrine gelbėjimo tarnyba pasitiki 86 proc., Bažnyčia - 65 proc., krašto apsauga - 64 proc., Lietuvos žiniasklaida - 56 proc. ir policija - 51 proc. Kiekviena iš šių institucijų pasitiki daugiau nei pusė suaugusių šalies gyventojų.

 Dar šalies gyventojai daugiau pasitiki nei nepasitiki Valstybės sienos apsaugos tarnyba bei profsąjungomis.

 Po paskutinės apklausos daugiausiai padaugėjo gyventojų, pasitikinčių Vyriausybe (5 procentiniais punktais) bei žiniasklaida (4 procentiniais punktais).

 Per paskutinį mėnesį 6 procentiniais punktais sumažėjo pasitikinčiųjų Konstituciniu Teismu, o dar 5 procentiniais punktais pablogėjo Lietuvos banko ir Bažnyčios vertinimas.

 Kitų institucijų vertinimai pakito nežymiai.

Atgal