VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

01.30. JAV visuomenė išlieka susiskaldžiusi

Linas Kojala

Rytų Europos studijų centro direktorius

Respublikonai (GOP) blaškosi svarstydami, kas yra Donaldas Trumpas.

Iki sausio 20 d. jis buvo prezidentas, turintis milžinišką partijos rėmėjų palaikymą, tad GOP elitas sekė paskui. Po tos dienos jis yra dar vienas buvęs prezidentas, mėgstantis žaisti golfą. Tiesa, vis dar populiarus partiečių tarpe bei teigiantis, kad (kol kas nežinoma forma) gali sugrįžti į politinę areną.

Pirmosios apkaltos proceso indikacijos Senate rodo, jog GOP nebus linkę Trumpo nuteisti. Tik penki GOP Senato nariai balsavimo metu palaikė tezę, kad apkalta apskritai gali būti rengiama kadenciją baigusiam šalies vadovui (dėl to dar ilgai bus ginčijamasi). Nors tai savaime nereiškia, jog tik penki palaikys ir patį kaltinamą dėl neramumų kurstymo (procesas vyks vasario mėn.), kol kas sunku įsivaizduoti, jog septyniolika GOP senatorių (greta visų 50 demokratų) nuteistų Trumpą ir apkalta baigtųsi apkaltinamuoju nuosprendžiu.

 GOP nebus linkę Trumpo nuteisti

GOP senatoriai veikiausiai vadovausis nuostata, kad reikia šį reikalą užmiršti ir judėti tolyn. Juolab, kad balsavimas prieš Trumpą gali sukelti jo šalininkų neapykantą (Lindsay Grahamas turbūt nemaloniai prisimena, kaip buvo persekiojamas oro uoste po kritikos prezidentui). Tačiau tai taip pat nereiškia, jog Trumpo įtaka išlieka nepakitusi. Net ir dalis jo bendražygių, ko gero, flirtuos su idėja siekti prezidento posto 2024 metais.

O visuomenė išlieka susiskaldžiusi. Monmouth University apklausa rodo, jog 56 proc. amerikiečių pritaria Atstovų rūmuose pradėtai apkaltos procedūrai, 42 proc. - ne. Be to, 52 proc. teigia, jog norėtų, kad Senatas paskelbtų apkaltinamąjį nuosprendį, 44 proc. tam nepritaria. Apie 10 proc. JAV gyventojų taip pat tikina, jog Bideno nelaikys teisėtai išrinktu prezidentu.

 

Atgal