VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08.30. Šalyje, kuri neturi Konstitucijos, kyla Konstitucijos krizė?

Linas Kojala

Dažnai teigiama, kad Jungtinė Karalystė neturi rašytinės Konstitucijos. Daugelis teisininkų su tuo nesutiktų - ši valstybė turi Konstituciją, ir didžioji jos dalis yra rašytinė, tačiau nėra kaip teisinis instrumentas pateikiamas atskiroje suvestinėje formoje (kitaip tariant, Konstitucija yra gausybėje įvairiose vietose esančių teisės aktų). 

Linas Kojala

Kartais - pvz. krizinėse situacijose - dėl to kyla komplikacijų. Ne veltui vienas britų politikas kadaise teigė, kad šalies Konstitucija yra tai, ką vyriausybė sugeba paversti realybe. Todėl dažnai institucijų teisiniai tarpusavio ginčai sprendžiami pasitelkiant ir tradiciškai nusistovėjusias normas, arba tiesiog bandymų keliu.

Tai viena priežasčių, kodėl šiandieninis premjero Boriso Johnsono pareiškimas apie siekį pratęsti parlamento atostogas ilgesniam laikui sukėlė tokį šurmulį. 

Akivaizdu, jog Vyriausybės vadovas nori pasilikti atviras rankas derybose su ES dėl Brexit - bent jau iki spalio 31 d., kuomet Torių lyderis žada bet kokiomis aplinkybėmis nutraukti Jungtinės Karalystės narystę bendrijoje. Parlamente tokiam Johnsono planui yra didelis pasipriešinimas - baiminamasi "no deal" sukeliamų ekonominių kaštų, socialinių problemų, politinės suirutės, - tad ketinama svarstyti net kelis įstatymus, kurie premjero galias “apkarpytų” (pvz., įpareigotų jį pratęsti Brexit terminą ilgiau nei spalio 31 d. arba būtų sušaukti pirmalaikiai rinkimai).

Borisas Johnsonas

Johnsonas, be abejo, tokiomis idėjomis nesižavi, tad, parlamentui kitą savaitę po vasaros atostogų trumpam sugrįžus į darbą siūlo dar vieną ilgą pertrauką. Pertrauka yra tradicinė - didžiosios partijos rengia savo konferencijas, - bet Johnsono siūlymas išskirtinis tuo, kad parlamentas vėl susirinktų tik spalio 14 d. (nors partijų konferencijos baigsis spalio 2 d.) Atrodytų, ką tai keičia... Tačiau Brexit atveju laikrodis tiksi, parlamentas fragmentuotas, tad kiekviena diena yra aukso vertės.

Ne veltui ir parlamento pirmininkas, konservatorių deleguotas Johnas Bercow, ir kiti įtakingi Johnsono bendrapartiečiai - ką jau kalbėti apie opoziciją - piktinasi tokiu premjero siūlymu. Tuo metu išstojimo iš ES šalininkai jį palaiko. Sprendimas? Jį rasti bus sudėtinga - nes juk aiškiai apibrėžtos Konstitucijos nėra.

Bet kuriuo atveju didžiausia politinė galia - teoriškai - Jungtinėje Karalystėje priklauso Karalienei. Ji priiminėja sprendimus ir dėl šių datų - tiesa, tradiciškai tai tebuvo formalumas; negi monarchei, kuri niekada nedalyvavo politiniuose ginčuose, teks pradėti tą daryti? Teoriškai įmanoma, praktiškai - vis dar sudėtinga.

 

Atgal