VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08.10. Prezidento palinkėjimas V.Pranckiečiui: aktyvumo ir rezultato iš Seimo norisi daugiau

Prezidento vyriausiasis patarėjas Povilas Mačiulis po prezidento susitikimo su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu teigė, kad Gitanas Nausėda Seimo vadovo darbą vertina teigiamai ir didesnių priekaištų neišsakė. Kita vertus, P. Mačiulis priminė, kad Seimas šiemet buvo užsibrėžęs daug didesnių tikslų, bet, deja, kai kurie įstatymų projektai taip ir liko Seimo stalčiuose.

„Priekaištų išsakyta nebuvo, buvo daugiau kalbama apie faktorius ir teikimus, kad Seime planų buvo kur kas daugiau, bet yra įstatymų, kurie taip ir nepasiekė paskutinės stadijos, ir galbūt to aktyvo, ir rezultatyvumo iš Seimo norisi daugiau“, – sakė jis.

Pasak P. Mačiulio, prezidentas tikisi, artėjantis rinkimų laikotarpis neužgoš parlamentarų darbo Seime.

„Daug buvo kalbėta apie problemas, su kuriomis susiduria Seimas. Priešrinkiminis laikotarpis, dedamos viltys, kad tai netaps darbų sustojimu, o kad užsibrėžti tikslai bei bendradarbiavimas tarp visų institucijų būtų sėkmingas“, – sakė prezidento patarėjas.

Paklaustas, kodėl prezidentas per vieną mėnesį vetavo keturias Seimo iniciatyvas, P. Mačiulis, teigė, kad prezidento komanda nuo sesijos pradžios stengsis dalyvauti ir pirminėse įstatymo stadijose, todėl viliamasi, kad vetuojamų įstatymų ateityje bus mažiau.

„Reikia įvertinti tai, kad prezidentas prieš mėnesį pradėjo eiti šias pareigas, ir prezidento komanda neturėjo galimybės dirbti su pačiu įstatymų teikimu pirminėje stadijoje, ir galbūt tai sąlygojo, kad tų veto pakankamai nemažai. Ateityje, manau, bendradarbiavimas bus kur kas sklandesnis, ir tikėtina, kad tų veto gali būti mažiau“, – teigė jis.

V. Pranckietis taip pat sakė, kad keturi pirmieji prezidento veto buvo logiški.

„Tie keturi veto – jie buvo logiški, ir jiems pritariu taip pat (...) Ne visada Seimas su savo dauguma gali būti visiškai teisus, o ypač Seimas, jeigu po to patvirtina, kad buvo vetuojama teisingai (...) Manau, kad tai viena iš bendradarbiavimo formų. O dėl kokybės – mes visuomet galime galvoti, kad ji galėtų būti kitokia ar geresnė“, – teigė Seimo vadovas.

Pasak V. Pranckiečio, susitikimas su prezidentu praėjo gerai, jis viliasi glaudaus tolesnio bendradarbiavimo.

„Pokalbis vyko labai šiltai ir labai atvirai, manau, kad atvirumas demonstruoja pasitikėjimą. Ateityje tikiuosi gero bendradarbiavimo. Čia buvo paminėta, kad prezidento komanda aktyviai dalyvaus įstatymo rengimo pirminėse stadijose. Tai būtų gerai, kad ne tik po to, o rengimo metu būtų reiškiama nuomonė. Manau, taip atsispindės ir bendradarbiavimo didesnės galimybės“, – teigė jis.

Seimo vadovas tikisi, kad atnaujinta Vyriausybė taip pat prisidės prie institucinio bendradarbiavimo.

„Neabejoju, kad politiniai įsipareigojimai yra labai svarbūs. Kiekvienas ministras iš koalicijos subjekto turės būti labiau atsakingi už Vyriausybės programą. Manau, kad Vyriausybė galės sėkmingai tęsti darbus“, – teigė V. Pranckietis.

Prezidento vyriausias patarėjas taip pat pažymėjo, kad susitikimo metu jau sutarta dėl naujojo įstatymo projekto, kuriuo siūloma riboti miškų kirtimo plotus nuo 8 iki 4 hektarų.

„Susitikime aptarta, kaip galima pasiekti gerovės valstybę, apibendrinta buvo pavasario sesija, aptarti prioritetiniai darbai rudens sesijoje, šiek tiek paliestas tarptautinis kontekstas. Prezidentas akcentavo, kad nori aktyviai bendradarbiauti su Seimu tiek teikiant pasiūlymus, tiek diskutuojant apie teikiamus įstatymus. Galiu net vieną pavyzdį pateikti, kas taip pat buvo aptarta iš daugelio siūlymų, – tai daug rezonanso sulaukusios istorijos apie miškų kirtimus. Prezidento vienas iš siūlymų, kurį pateiks įstatymu, jog reikia mažinti kirtimo plotus perpus – nuo 8 iki 4 hektarų, kuriuos galima kirsti“, – teigė jis.

Atgal