VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07.14. Nustatyta Didžiosios Britanijos diplomatinius dokumentus nutekinusio asmens tapatybė

 

Didžiosios Britanijos policija nustatė, kas nutekino žiniasklaidai diplomatinius dokumentus, kuriuose Jungtinės Karalystės ambasadorius Vašingtone Kimas Darochas (Kim Darroch) kritikavo dabartinį Baltųjų rūmų šeimininką Donaldą Trampą (Donald Trump). Tai sekmadienį pranešė laikraštis „The Sunday Times“, remdamasis šaltiniais vyriausybėje.

„Jie (policija) panaudos visą valstybės galią. Jie mano, kad žino, kas atsakingas už nutekinimą. Dabar reikia parengti bylą, kuri bus nagrinėjama teisme. Tai buvo žmogus, turėjęs prieigą prie archyvinių failų“, - sakė leidiniui neįvardytas šaltinis.  

„The Sunday Times“ žiniomis, Skotland Jardas kartu su Didžiosios Britanijos užsienio žvalgybos tarnyba MI 6 ir URM, kuri atlieka savo vidaus tyrimą, taip pat nustatė, kad nutekinimas nebuvo užsienio valstybės programišių atakos padarinys.

D. Trampas antradienį tviteryje sukritikavo Didžiosios Britanijos ambasadoriaus Jungtinėse Valstijose veiklą, pavadino jį „kvailiu“ ir pareiškė, kad Amerikos administracija nebeturės su juo reikalų. Griežtų JAV prezidento pareiškimų britų ambasadoriaus adresu priežastis buvo liepos 6 d. laikraščio „The Daily Mail“ tinklalapyje paskelbtos pranešimų, kuriuos K. Darochas siuntė savo vadovybei, ištraukos. Jo korespondencijoje, Londono gautoje nuo 2017-ųjų iki pastarojo meto, buvo daug nepalankių atsiliepimų apie Baltųjų rūmų šeimininką ir jo komandą: D. Trampo administraciją ambasadorius vadino nekompetentinga ir bejėge, o pačiam prezidentui pranašavo gėdingą karjeros pabaigą. K. Darochas taip pat rašė, kad „rusų finansininkai“ skolino pinigų D. Trampui ar jo šeimos nariams.

Kilu skandalui, K. Darochas trečiadienį atsistatydino, nors Didžiosios Britanijos URM, ministrų kabinetas ir premjerė Teresa Mei (Theresa May) teigė, kad tebepasitiki ambasadoriumi. Jų manymu, diplomatas turi teisę reikšti savo nuomonę dokumentuose, kurie nėra skelbiami. Penktadienį dėl nutekinimo Skotland Jardas pradėjo tyrimą.

Atgal