VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07.03. Oficialiai uždarytas 115 metų Vilniaus centre veikęs Lukiškių kalėjimas

„Kad Lukiškių  kalėjimui  čia ne vieta – manyta jau senokai. Valstybės pažinimo centre minimas faktas, kad  tokių  diskusijų būta  dar praėjusio amžiaus septintame dešimtmetyje“, – oficialiame uždarymo renginyje sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius. –  Šimtmetį veikusi įkalinimo įstaiga buvo tarsi užsilikęs Lietuvą užvaldžiusios  šalies galios simbolis. Jis  iškilo  tuo laiku, kai iš mūsų valstybės  buvo likusios  tik atskiros  gubernijos carinės  Rusijos sudėtyje. Sovietmečiu  už šių sienų greta pavojingų nusikaltėlių  buvo kalinami politiniai  kaliniai, pasipriešinimo ir rezistencijos kovų dalyviai kovotojai, disidentai. Tačiau iškelti tokią  įstaigą  yra sudėtingas ir politinės valios reikalaujantis procesas, džiaugiuosi, kad šį procesą su Vyriausybės ir Seimo parama užbaigėme sėkmingai“.

Lukiškių kalėjimo uždarymo renginys_2019 07 02

Renginio svečius sveikinusi Lietuvos Respublikos Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė pabrėžė Lietuvos pataisų sistemoje vykstančias teigiamas permainas. Pasak Seimo narės, tai liudija ir Lukiškių kalėjimo uždarymas.

Nuteistųjų, kalintų Lukiškių kalėjime iškeldinimo procesas prasidėjo dar praėjusių metų viduryje. Nuo šių metų pradžios iš čia į kitas įkalinimo įstaigas perkelta apie 600 kalinių. Uždarymo renginio metu už sklandų iškeldinimo procesą ministras dėkojo Lukiškių  kalėjimo vadovui ir pareigūnams, kitų pataisos įstaigų, vadovams ir pareigūnams, taip pat Viešojo saugumo tarnybai.

„Labai džiaugiuosi, kad šio proceso metu galėjome dar kartą įsitikinti mūsų pareigūnų profesionalumu ir pareigingumu“, – sakė E. Jankevičius.

Liepos 9 d., buvusio kalėjimo patalpose Teisingumo ministerija kartu su Vilniaus savivaldybe ir Ekonomikos ir Inovacijų ministerija organizuos diskusiją, skirta pasidalinti idėjomis, kokia galėtų būti šio pastatų komplekso ateitis. Viešoje diskusijoje savo vizijomis dalinsis valstybės, savivaldybės, verslo ir kūrybinių industrijų atstovai.

2 ha. ploto Lukiškių kalėjimo teritorija talpina 6 statinius – kalėjimo pastatą, kalėjimo-ligoninės pastatą, gamybinį ir administracinį pastatus, Šv. Mikalojaus Stebukladario cerkvę, kontrolinį perėjimo postą, teritoriją juosia tvora. Visas kompleksas – valstybės saugomas istorinis, architektūrinis, dailės paveldas. 

Atgal